IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дървопреработватели не срещнаха разбиране по казуса с борсовата търговия

Земеделският министър видя политически атаки в икономическите протести на бизнеса

16:58 | 22.02.12 г. 3
<p>
	Земеделският министър Мирослав Найденов откри сесията, на която миналата седмица бяха изтъргувани първите количества технологична дървесина &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Земеделският министър Мирослав Найденов откри сесията, на която миналата седмица бяха изтъргувани първите количества технологична дървесина    Снимка: БТА

Търговията с дървесина на стоковата борса няма да спре, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод днешния протест на представители на дървопреработвателния бранш срещу решението на управляващите половината от технологичната дървесина да се търгува през трите стокови борси, предаде БТА.

Бизнесът се възпротиви на това решение с обяснението, че борсовата търговия на практика означава монопол, защото ограничен брой компании ще печелят, а дребният бизнес ще бъде принуден да се снабдява със суровина от тях, което ще оскъпи доставките им.

При срещите си със земеделския министър хората от бранша нееднократно предупреждаваха, че заради кризата много от малките компании и сега са на ръба на фалита.

Те настояваха държавата да запази сегашната форма на продажба чрез открити търгове, като държавата въведе 

предпазни механизми срещу евентуалното манипулиране на тези търгове, за което настояваха държавните горски служители.

Земеделският министър изрази съмнение, че зад протестите срещу борсовата търговия стоят политически интереси и не прие икономическите доводи на дървопреработвателите. 

На извънредна пресконференциа днес той отново повтори, че най-прозрачният начин за търгуване е през борсата и припомни, че при първата сесия са продадени наведнъж 158 хил. кубика технологична дървесина, което било невъзможно да се постигне с досегашните търгове.

Още по темата четете на Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
пълна измама слу4айно се срещнах с хора участвали в първия ден на търгът и от тях чух в мепринуден разговор че ккорупцията и % за еди кои си са в пълна сила и всичко е инсценирано и внимателно подготвено вклю4ително и присъствие на медии за по достоверно и прозрачно отразяване и премахване на всички съмнения за далаверата...мангалия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
todor6104
преди 12 години
А господин министъра обясни ли защо продажните цени на борсата са с 20-30% по-ниски от достигнатите на търговете. Решиха да приложат опита от продажбата на тъмно на държавния резерв и в търговията с дървесина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още