IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители декларират, че няма да допуснат спекула при храните

Цената на свинското и ангешкото месо остава непроменена спрямо 2011 г., обявиха животновъди

18:08 | 14.03.12 г.
Производители декларират, че няма да допуснат спекула при храните

Няма възможност за спекулативно покачване на цените при производството на месо, яйца или хлебни изделия. Това са декларирали при днешната си среща със заместник министрите на земеделието Цветан Димитров и Светлана Боянова представители на браншовите организации, събщиха от агроведомството.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов до петък ведомството трябва да представи доклад за причините, довели до поскъпването на хранителните продукти през последните десет дни.

Производителите са уверили администрацията, че няма причини за спекулативно поскъпване на продукцията. От животновъдните организации са посочили, че цената на агнешкото и свинското месо не е променяна спрямо миналата година и няма обективни предпоставки това да се случи по празниците.

Производителите на яйца са се ангажирали да потърсят резерви за оптимизиране на разходите си, така че до няколко дни да се постигне известно намаление на цените.

Хлебопроизводителите също са заявили, че по Великден продукцията им няма да поскъпне. Браншовиците още веднъж са поставили искането за законови действия, които да регламентират взаимоотношенията между производители, преработватели и търговци.

Браншовиците са поставили и исканията си да се разшири възможността за директни продажби на продукция от фермите, както и да се улеснят процедурите при кандидастване за евросубсидии. Тези предложения ще бъдат представени на работната група между министрите на земеделието, на финансите и на икономиката, сформирана по нареждане на премиера.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още