IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на вода по ВиК мрежата достигат 60%

В края на лятото ще бъдат готови мастърплановете за ВиК сектора и ще стане ясно какви инвестиции ще са необходими за подобряването на инфраструктурата

14:20 | 21.03.12 г.
Загубите на вода по ВиК мрежата достигат 60%

Загубите на вода в България са средно около 60%, съобщи  зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, който днес откри специализираното изложение "Стройко 2000".

Симидчиев припомни, че ВиК операторите имат бизнес планове, в които са поели ангажимент за намаляване на тези загуби, предаде БТА.

Зам. министърът също така информира, че се очаква в края на лятото да бъдат готови така наречените мастърпланове за ВиК сектора, включващи точни разчети за необходимите инвестиции за подобряване на водопроводната и канализационна инфраструктура в страната.

Добромир Симидчиев поясни, че все още не е ясно каква част от необходимите за подобряването на ВиК инфраструктурата инвестиции ще бъдат покрити със средства от Кохезионния фонд. По думите му България все още води консултации за сумата, която ще поискаме за еврофинансирането за сектора през следващия програмен период до 2020 г.

Той обаче подчерта необходимостта водните оператори да станата по-ефективни, тъй като таксите за ползването на водата са основен източник на приходи и генератор на инвестиции в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още