IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на българските авиокомпании на нашия пазар се очаква да намалее

Като абсолютна стойност обаче броят на пасажерите ще расте, прогнозират от асоциацията на родните превозвачи

14:49 | 27.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делът на българските авиокомпании на нашия пазар се очаква да намалее

Делът на превозените пътници от българските авиокомпании при полетите от и за България към 2015 г. по всяка вероятност леко ще намалее спрямо сегашната си стойност, въпреки че като абсолютна стойност броят на пасажерите ще нарасне. Това е прогнозата на Асоциацията на българските авиокомпании за развитието на авиационния пазар у нас, съобщена от председателя на браншовата организация Светослав Станулов.

През миналата година делът на превозените пътници от българските авиокомпании по международни редовни полети от и за България от летищата в София, Варна и Бургас е бил 21,6%, като останалата част от пазара е за чуждестранни авиопревозвачи. Делът на превозените пътници по международни чартърни полети от български авиопревозвачи е почти 51% през миналата година, но през 2010 г. е бил почти 54%. 

Като цяло за миналата година българските авиокомпании са с пазарен дял от 22,7%. От асоциацията уточниха, че спрямо 1990 г. броят на превозените пасажери от родни авиопревозвачи е нараснал с 38%. 

Очакванията на Асоциацията на българските авиокомпании са към 2015 г. броят на превозените пътници от и за България общо да достигне около 7,5 млн. човека.

Основни предимства на българските авиокомпании са високата квалификация на българските пилоти, съвременната ремонтна база, добрите възможности за получаване на кредити при необходимост и други.

Същевременно от браншовата организация смятат, че нашите авиокомпании трябва да търсят възможности за оптимизиране на разходите си и да се опитат да хеджират цените на керосина.

Авиопревозвачите виждат ролята на държавата в сектора в посока повишаване на административния капацитет на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и в създаване на държавна стратегия за развитие на авиационния сектор.

На въпрос на Investor.bg за цените на самолетните билети от асоциацията коментираха, че не очакват „драстични промени“ през годината и ако има такива, то евентуалното повишение ще е по-малко от покачването на цените на горивата, респективно на керосина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още