IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина

Допълнителните средства в размер на 5 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от вътрешни резерви в здравното министерство

16:53 | 04.04.12 г.
Кабинетът одобри отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина

Министерският съвет одобри решение, с което отпада максималният годишен лимит за отпускане на средства за лечение на деца в чужбина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Досега лимитът беше 180 хиляди лева. Предложението таванът да отпадне беше на новия здравен министър Десислава Атанасова.

От стенограмата от заседанието става ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на здравния министър допълнителните средства, необходими за дейността на център "Фонд за лечение на деца" до края на тази година, да бъдат осигурени чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на финансовите ресурси в системата на здравеопазването. 

Десислава Атанасова е заявила, че към настоящия момент утвърдените бюджетни разходи за лечение на децата за 2012 г. са 6 милиона лева. Разходите през първото тримесечие за 2012 г. за лечението на 132 деца са в размер на 2,7 млн. лв. Разчетите показват, че ведомството ще се нуждае от около 11 милиона за годината, тоест 5 милиона допълнително.

Според финансовия министър Симеон Дянков министерство на здравеопазването трябва да опише откъде ще дойдат парите за лечение на деца в рамките на следващите бюджети.

Първоначалното предложение на Атанасова беше допълнителните средства да бъдат осигурени от държавния бюджет.

Атанасова поиска и всички чужди професионалисти и консултанти да идват за прегледи на деца в България и да придават опит и на българските специалисти, както и да им се плаща на посещение, а не както досега - да се правят повече разходи за изпращане на децата в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още