IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Оптимистичният сценарий на НSBC за цената на Белене е 22 млрд. лв.

Финансовата инспекция доказа, че откритата през 2005 г. обществена поръчка за възлагане и проектиране на централата от "Атомстройекспорт" е без редовен договор

16:57 | 23.04.12 г. 31
Борисов: Оптимистичният сценарий на НSBC за цената на Белене е 22 млрд. лв.

Според икономическия анализ на консултанта за „АЕЦ Белене“ НSBC при най-оптимистичния сценарий цената за изграждане на централата трябва да бъда 10,350 млрд. евро или над 22 млрд. лева.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на парламента, на което се очакваше да бъде разискван вота на недоверие към кабинета заради отказа от строителството на ядрената централа, предаде БТА

Пълното становище на НSBC е публикувано на интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи премиерът. 

Той припомни, че кабинетът се е подготвил за планираните дебати по вота на недоверие, като освен доклада на консултанта, са представени и резултатите от приключилата на 11 април тази година проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по законосъобразността на обществените поръчки, с които НЕК е възлагал доставки на руската компания  "Атомстройекспорт".

Основният извод от проверката е, че към края на март тази година „Националната електрическа компания“  няма редовно сключен договор, с който да се възложи цялостното изпълнение по проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата блока на АЕЦ Белене, както е обявено при откриването на обществената поръчка от май 2005 г.

От сключването на споразумението с руската страна през 2006 г. досега на "Атомстройекспорт" са били изплатени малко над 383,8 млн. евро от фактурирани от руската компания над 410,3 млн. евро. Като аванс НЕК е изплатила до момента 131,8 млн. евро.

Финансовият контрол е установил и редица нарушения при провеждането на обществените поръчки, които са дадени на прокуратурата за проверка, съобщи още премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
MarkoM
преди 12 години
Аз съм ***, но все пак доклада и презентацията трябва да бъдат написани на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! А ти като корифей я кажи от де е този дисконт 8,23% и що цената от въглища е по-ниска от тази при АЕЦ? И само ще вметна, че ако в една статия е дадена препратка с линк и наименование, това което седи зад линка трябва да е това, което е написано на заглавието му - ама това се отнася към авторите на статията, не към теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 12 години
Не знам за доклада , НО Красен Станчев още преди около година каза че централата ще струва около 11.6 млрд. eur . Всички му се изсмяха тогава . Сега вече май не им е смешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 12 години
Ноември 2008 г. - За два нови реактора AP1000 , Duke Energy Каролина повдигна оценка на очакваните разходи до $ 11 млрд., с изключение на финансите и инфлацията, но очевидно, включително други разходи на собствениците. Ноември 2008 г. - За два нови реактора AP1000 при Bellefonte , TVA актуализира оценките си за овърнайт оценки капиталовите разходите варират до $ 2516 до $ 4649/kW за един комбинирани разходите строителство от $ 5.6 да 10.4 милиарда (всички разходи от $ 9.9 до $ 17.5 милиарда). Април 2008 г. - Грузия Power Company достигна договор за два AP1000 реактори, които ще бъдат построени в на Vogtle , [22] около крайната цена от $ 14 милиарда плюс $ 3 млрд. за необходимите подобрения за пренос. [23].Ето актуални цени за ядрени реактори!Инфраструктурата е в добавка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
global_dj
преди 12 години
Това не е доклад, и никой не е казвал, че е линка към самия доклад! Доста логично е да се даде линк на презентация или резюме на въпросния доклад, и ако си достатъчно кадърен, ще разбереш как и къде можеш да прочетеш целия доклад, и то ти говоря ти като обикновен гражданин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
global_dj
преди 12 години
1/5 от БВП не е нищо така ли? А на теб известен ли ти е факта, че тока от Белене ще е супер-мега скъп?! За тези 20 милиарда евро инвестиции ако си въобразяваш, че България ще цъфне и върже, и че ще плащаме "в пъти по-евтин ток", то ти си много, ама много далече от истината! Колкото и да изнасяме ток, турците си строят нови централи, а само гърци и сърби ще ни купуват тока, което за един мега-проект на Балканите не изглежда сериозно. Той е положителен, но айде като си защитник на този мега-проект на Балканите, ми кажи кой и как ще се съгласи да вложи пари в нещо, което не е на 100% негово, и дори и този някой си да вложи тези пари, то за да има изгода тока трябва да е в пъти по-скъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
MarkoM
преди 12 години
Вижте доклада на банката!Първо доклада е изцяло на английски,а по лично моя преценка след като доклада е за ползване в България той би трябвало да е преведен. Освен това, това което е показано с линка не е доклад, а е чиста проба презентация!И ако все пак това е доклада -тогава не разбирам за какво са похарчени тези 2 милиона за него. и в този доклад са ползвани някакви коефициент и дисконти за които хич не е ясно от къде са взети и на каква база са определени, особено дисконта 8,32%- това инфлацията ли е толкова, що ли - нали според статистиката инфлацията беше под там 4-5%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
stone kold
преди 12 години
глупости една централа не е пове4е от 5 млрд $ тази цифра е 3 пъти увели4ена за да е неизгодно.........банката е обявила тази цифра под натиск на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
и не забравяйте фашистити и нацисти строяха ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ, ДЪРЖАВИТЕ ИМ БЯХА СИЛНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
не е фашизъм на геноцид поръ4ан от САщ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
rumen221
преди 12 години
ДОБРЕ БЕ БОКО..., ДОБРЕ БЕ ПИЧ...- ЩОМ НАЙ-НИСКАТА ЦЕНА ОТ ДОКЛАДА НА АНГЛИЧАНИТЕ Е 10 МИЛИАРДА ЕВРО... ПИТАМ...:- ЗАЩО 3 МЕСЕЦА СКРИЕТЕ ДОКЛАДА... И БЯГАТЕ ОТ ДЕБАТ..., А НЕ РАЗМАЗАХТЕ С НЕГО КОМУНИСТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА...БОКО,- СЕНТЕНЦИЯТА - " ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА 100 ПЪТИ СТАВА ИСТИНА..." Е КАЗАНА ОТ - ГЬОБЕЛС...ТОВА Е ВЕЧЕ ЧИСТ ФАШИЗЪМ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още