IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за преглед при лекар се „отвързва“ от минималната заплата

Правителството предлага и промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване

17:32 | 09.05.12 г.
Таксата за преглед при лекар се „отвързва“ от минималната заплата

С промени в закона за здравното осигуряване правителството предлага да отпадне обвързването на таксата за посещение при лекар и таксата за болнично лечение с минималната работна заплата. Размерът на потребителската такса ще бъде определян с постановление на Министерския съвет, съобщават от правителствения пресцентър.

Според сега действащия закон таксите бяха равни на 1% от минималната работна заплата. След като от 1 май нейният праг се повиши от 270 лв. на 290 лв., трябваше да се увеличат и потребителските такси. Здравният министър Десислава Атанасова обаче се обяви против и настоя за промените в закона.

Законопроектът предлага и промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване. Предвижда се дейността по доброволното здравно осигуряване да се осъществява от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка „Заболяване” или комбинираната застраховка „Злополука” и „Заболяване”.

Предвижда се също и прелицензиране в едногодишен срок от влизането в сила на закона на здравноосигурителните дружества по Кодекса за застраховането в застрахователни акционерни дружества. По този начин към тях ще се прилагат всички изисквания като към застрахователните дружества. 

Предлагат се промени и за дейността на здравната каса, като се дава възможност отстъпката за лекарствата да се разпределя пропорционално между НЗОК и здравно осигуреното лице. По този начин ще се спестят публични средства и ще се намали тежестта за доплащане на осигурените лица. Въвежда се и забрана дадените от касата отстъпки да бъдат прехвърлени в тежест на пациента.

Промените в законопроекта регламентират и договарянето на отстъпки от стойността по отношение на медицинските изделия, заплащани от здравната каса.

Предложени са и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предвиждащи при прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти и при прехвърлянето на собствеността върху моторни превозни средства, да се представя и удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още