IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Има голяма опасност от несъстоятелност на „ОЦК – Кърджали“

Преговорите с кредиторите обаче продължават и до края на следващата седмица би могло да се стигне до положителна развръзка, каза министърът на икономиката

10:54 | 11.05.12 г.
Добрев: Има голяма опасност от несъстоятелност на „ОЦК – Кърджали“

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че съществува голяма опасност „Оловно-цинковият комбинат- Кърджали“ да бъде обявен в несъстоятелност, предаде БТА.

Министърът оповести информацията ден след като кредиторите на завода не успяха да се споразумеят с един от кандидатите за наемане на част от производствените помещения, полската компания „Силезия“ АД.

Инвеститорът е предлагал да ползва под наем мощностите при условие, че в рамките на една година не трябва да плаща главниците и лихвите по заемите, но това не е било прието от банките, поясни Добрев.

Дълговете само към основните кредитори на оловно-цинковия комбинат възлизат на 300 млн. лв. От тях 1,5 млн. лв. са просрочените заплати към работниците. Заради провала в преговорите стачният комитет обмисля вариант за възобновяване на протестите.

Според Добрев преговорите с кредиторите продължават и до края на следващата седмица би могло да се стигне до положителна развръзка по казуса.

Запитан на какъв етап са преговорите с Русия по новия договор за доставките на газ, министър Добрев поясни, че България не се е отказала да търси по-добри условия за тези доставки и се надява до края на годината договорът да бъде подписан.
 

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още