IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на ОЦК „Кърджали” е в задънена улица

Кандидатите за дружеството се отказват от преговори, държавата няма лостове за влияние, а кредиторите може да поискат фалит

16:07 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето на ОЦК „Кърджали” е в задънена улица

Днес за пореден път металурзите от „Оловно-цинковия комплекс“ в Кърджали блокираха възлово за града кръстовище, а утре протестните действия продължават с изграждането на палатков лагер, съобщават от КНСБ.

Причината е, че след като полският инвеститор „Силезия“ АД се отдръпна от преговорите за наемане на „Оловно-цинковия комплекс“, а руският кандидат се отказа окончателно, бъдещето на завода и на служителите попадна в задънена улица.

Главната заплаха за бъдещето на предприятието е обявяването му в несъстоятелност, според вицепремиера Симеон Дянков. Той смята, че има опасност някой от кредиторите да поиска фалит на металургичното предприятие заради огромните му дългове и неяснотата за изплащането им. 

За да не се стига до този сценарий е проведена нова среща между министъра на икономиката Делян Добрев с представители на банките-кредитори на предприятието. Засега обаче няма инвеститор за ОЦК „Кърджали”. Основният възпиращ фактор са дълговете на „Оловно-цинковия комбинат“, които възлизат на над 300 млн. лева само към банките.

Досега никой от кандидат-инвеститорите не е заявил намерения да поеме задълженията. А кредиторите нямат обща готовност да опростят част от тях. Според Дянков без изчистване на част от дълговете няма да се намери кой „да влезе в тази тежка ситуация”.

Протестиращите настояват да получат информация за резултатите от водените преговори за бъдещето на комбината и за изплащане на дължимите заработени трудови възнаграждения, чиято сума вече е приблизително 1,5 млн. лева, за запазване на работните места и за подобряване на условията на труд в дружеството.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още