IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският кандидат за инвеститор в „ОЦК-Кърджали“ се разколебава

Ситуацията в комбината се заплита, след като руски инвеститор се отказа от участие в преговорите, а полският консорциум поставя нови условия

14:59 | 09.05.12 г.
Полският кандидат за инвеститор в „ОЦК-Кърджали“ се разколебава

Полският инвеститор, с който се водят преговори да наеме „Оловно-цинковия комплекс“ в Кърджали за срок от три години, е на път да се откаже, заради непосилните финансови тежести на металургичното предприятие, съобщи националната телевизия.

Беше обявено, че полският консорциум „Силезия“ АД иска единствено да ползва под наем дружеството, без да възстановява кредита и да плаща лихвите на предприятието, което е и причината за блокираните преговори с банките- кредитори.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи, че руски инвеститор, който също е бил кандидат-инвеститор, е уведомил, че се отказва от преговорите, защото проблемите в предприятието са прекалено тежки. 

Вчера металурзите от „Оловно-цинковия комплекс“ подновиха протестните си действия след прекъсване от около месец и започнаха подготовка за тридневна блокада на Кърджали. Днес те отново спряха за един час движението по едно от най-оживените кръстовища в града.

Работниците настояват за повече яснота в преговорите за бъдещето на комбината и за изплащане на остатъка от заплатите им, който е в размер на около един милион лева.

Очаква се днес министърът на финансите Симеон Дянков и на икономиката Делян Добрев да се срещнат с представители на банките-кредитори на предприятието.

В началото на април премиерът Бойко Борисов помоли да се даде срок за нормално протичане на преговорите с инвеститорите, но към днешна дата търпението на работниците е изчерпано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още