IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници поискаха държавата да национализира ОЦК-Кърджали

Протестиращите металурзи внесоха декларация с исканията си в парламента

18:08 | 11.04.12 г. 2
<p>
	<em>Работници от ОЦК-Кърджали протестираха пред Народното събрание днес &nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Работници от ОЦК-Кърджали протестираха пред Народното събрание днес   Снимка: БТА

Протестиращите работници от „Оловно-цинковия комбинат“- Кърджали внесоха декларация в парламента с искания за национализация на минното дружество и за криминализиране на неплащането на заплати.

Искаме работниците да могат сами да обявяват в несъстоятелност предприятието при неизплащане на работни заплати, обясни Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ в Кърджали, след днешната си среща със заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов.

Другото им искане е при обявяване в несъстоятелност на първо място да бъдат изплащани дължимите възнаграждения за работниците, а не както е по закон предимство да имат кредиторите.

"Знаем, че от сделката с "Горубсо-Мадан" са останали около 15 милиона лева, които обаче отиват като дължими във фирми на Валентин Захариев", които са кредитирали мината, посочи Караколева. Според синдикалистката част от тези милиони са дължими към ОЦК, но въпреки това заплатите не се изплащат.

Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов посочи след срещата, че ако е вярно това, което е чул от работниците, то прокуратурата би трябвало да има много работа.

Той отбеляза, че с поведението си собственикът Валентин Захариев обрича един град на мизерия. Анастасов изрази личното си мнение, че държавата трябва да има механизми да наказва такива собственици, като пое ангажимент да проведе съответните разговори с парламентарната група на ГЕРБ и отговорните институции за разрешаването на проблемите.

Евентуални промени в Наказателния кодекс според депутата би били крайна мярка, защото, ако работодателят влезе в затвора за неплащане на заплати, работниците пак няма да си получат дължимите възнаграждения.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Национализация? Това ми харесва. Ако се случи ще е много интересен прецедент. Предполагам, че ще накара собствениците на други частни компании да се замислят дълбоко. Например електроразпределителните дружества. Не ми се вярва да се случи, но изборите неумолимо наближават и герб ще не ще ще трябва да направи нещо за тези хора, ако не иска окончателно да загуби Кърджали. Защото непрекъснатото повтаряне на фразата, че от управляващите нищо не зависи вече много сериозно подкопава доверието в държава. Все по-често започвам да чувам въпроса "защо ни е тази държава, имаме ли нужда от държава?". И все повече се налага мнението, че държавата е изключително скъпа, тромава, неефективна и дори вредна структура, от която при това нямаме никаква нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Е не! Вече тотално заприличва на трагикомедия, бедната ни държавица! Работниците искали национализация, колко познато, и то не само от соц. държавите (пример железниците в Англия в средата на миналия век). Друг е въпросът че за да иска някой държавата да е стопанин на някакво дружество, то може да има 2 причини:1. дружеството няма как да печели и иска да взима заплата от общи данъци. 2. Сегашният собственик е толкова зле че има теоретична вероятност държавата да е по-добър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още