IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът на металурзите от ОЦК-Кърджали се мести в София

Ако исканията им не бъдат удовлетворени отново, работниците заплашват с блокада на най-близкия граничен контролно-пропускателен пункт

13:03 | 09.04.12 г. 1
<p>
	<em>Общоградският митинг на работниците от ОЦК-Кърджали</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Общоградският митинг на работниците от ОЦК-Кърджали   Снимка: БТА

Работниците от „Оловно-цинковия комбинат“ в Кърджали ще протестират в София пред сградата на „Интертръст холдинг” АД и пред Народното събрание, съобщиха от КНСБ.

Окончателното решение е взето, след като и днес металурзите не получиха забавените си възнаграждения. Миналата седмица работниците блокираха в общоградски митинг центъра на Кърджали и заплашиха, че протестите им ще се пренесат и в столицата.

Ефективните протестни действия на металурзите продължават вече четиридесет дни. От стачния комитет съобщават, че ако и след протеста в София исканията им не бъдат удовлетворени, работниците от ОЦК-Кърджали са решени да блокират най-близкия граничен контролно-пропускателен пункт.

Голяма част от работниците от минното дружество вече имат изпълнителни листове от съда, с които да получат неизплатените си заплати. 

В последния ден от миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков също се включи в разговорите между банките и „Оловно-цинковия комбинат“ с цел постигане на бърза развръзка по проблема. Беше обявено, че един български и двама чуждестранни инвеститори са проявили интерес към "ОЦК" АД-Кърджали и водят преговори със сегашните кредитори. 

Премиерът коментира нарастващото напрежение в ОЦК-Кърджали в сутрешния блок на bTV, като каза, че държавата не може да направи нищо повече за металурзите.

„Единствената солидарност на държавата бе да даде на хората по 325 лева. Ако българската държава започне да принуждава фалиралите собственици на фирми с насилие да извършват своята дейност, това значи, че сме полицейска държава. Затова има казуса правова държава. Неслучайно фалитът се обявява от съда, не от премиера”, заяви Борисов.

Намеренията на металурзите да стигнат до по-драстични действия и да пренесат протеста си в София премиерът определи като нелегитимни: „Ако искат да проявяват неподчинение, да го правят пред къщата на Захариев, нямат право да блокират пътища". Според Борисов работниците отдавна трябвало да алармират за проблемите.

Междувременно миньорите от „Горубсо-Мадан” чакат сделката за мината да бъде финализирана и да се върнат на работа в сряда. Новоизбрания управител на дружеството и представители на синдикатите са постигнали споразумение в срок от сто дни да бъдат разрешени съществуващите проблеми. Синдикатите обаче запазват стачната си готовност в случай на неизпълнение на поетите ангажименти.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още