IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят чуждестранен инвеститор за ОЦК-Кърджали*

Премиерът Бойко Борисов обеща съдействие от държавата за изплащане на заплатите на работниците чрез нов банков кредит

16:00 | 27.03.12 г.
<p>
	<em>Премиерът Бойко Борисов се срещна с металурзите от ОЦК&nbsp;&nbsp;</em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Премиерът Бойко Борисов се срещна с металурзите от ОЦК    Снимка: БТА

Държавата и банките-кредитори на „Оловно цинковия комбинат“ в Кърджали ще търсят чуждестранен мениджър, който да поеме управлението на завода. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети протестиращите работници, предаде БТА.

Министър-председателят съобщи, че се водят преговори и с трите банки, отпуснали 160 млн. евро кредити за завода.

Борисов призова протестиращите работници за търпение, докато се намери добър мениджърски екип, който да извади предприятието от кризата и допълни, че държавата ще се опита да поиска малък заем от банките за изплащане на забавените заплати. 

По думите на Борисов по-рано днес банкерите са били категорични, че ще обявят предприятието в несъстоятелност. „Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, както и да намерим инструмент то да заработи и заплатите да бъдат изплатени“, каза Борисов.

Министър-председателят увери протестиращите, че ще се търси и наказателна отговорност от виновниците за създалата се ситуация.

Идеята за смяна на мениджмънта като вариант за решаване на кризата в ОЦК беше обявена още вчера от министъра на икономиката Делян Добрев.

По-рано днес социалният министър Тотю Младенов съобщи, че по казуса с неизплатените възнаграждения трябва да се намеси прокуратурата.

По-късно от министерството на икономиката съобщиха, че е постигната договореност с банките-кредитори на ОЦК-Кърджали да се търси международен мениджър, който да поеме управлението на комбината.

Ситуацията в ОЦК е много тежка и държавата не разполага с много лостове за намеса, както в случая с „Горубсо-Мадан“, където дружеството има концесионен договор с държавата, каза министърът на икономиката Делян Добрев.

Министърът обясни пред протестиращите работници, че ако собственикът на дружеството не обслужва редовно кредитите си, банките могат да поискат смяна на мениджмънта и да назначат нов. Именно такава договорка е постигната днес с кредиторите на ОЦК-Кърджали. „По този начин решаваме големия проблем относно недоброто управление на дружеството“, посочи още министърът.

Задълженията на ОЦК за заплати и осигуровки са в размер на 1,1 млн. лв.

* Актуализирано към 17.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още