IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от „ОЦК” - Кърджали подновяват протестите си

Нараства напрежението и в „Горубсо"-Мадан, където миньорите протестират заради забавени заплати втора седмица

14:18 | 16.03.12 г.
Работниците от „ОЦК” - Кърджали подновяват протестите си

Работниците от „Оловно-цинковия завод“ (ОЦК) в Кърджали подновяват от днес протестите си заради продължаващото забавяне при изплащането на заплатите, които не са получавани от ноември 2011 г. Това съобщиха от КНСБ по повод насрочените протести, които ще се проведат между 15,30 и 16,30 часа пред сградата на областната администрация в Кърджали.

Металиците от завода се договориха за изплащането на забавените заплати на 7 март, когато подписаха договор с изпълнителния директор на „Интертръст холдинг” Роберто Младенов. Компанията е мажоритарен собственик на "ОЦК" - Кърджали.

За една седмица обаче са преведени дължимите суми само на 200 души, затова синдикатите насрочват нови протести, които ще продължат докато не бъдат изплатени дължимите трудови възнаграждения за всички работещи.

От КНСБ информират още и за нарастване на напрежението в мината „Горубсо” - Мадан, която се концесионира също от "Интертръст холдинг". Към протестиращите миньори, които настояват за изплащане на забавени заплати в мината, от днес се присъединяват и работниците във флотацонната фабрика в Рудозем, съобщиха от КНСБ.

Вчера миньорите са изпратили официална покана до министър-председателя Бойко Борисов, с която настояват за незабавна намеса от правителството при разрешаване на спорните въпроси с мениджърите. Работниците искат да им се изплатят забавените заплати, като за целта предлагат да се запорира цялото имущество на собственика на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев, ако сумите не бъдат изплатени.

От мината настояват и за разработване на вътрешни правила, свързани с трудовите правоотношения, които да фиксират при какви случаи мениджърите могат да налагат санкции на миньорите. Поводът за това искане е 40-процентното орязване на заплатите, които голяма част от работещите получават от май 2011 г., без да получат обяснение за причините за тези санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още