IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекцията по труда е сезирала прокуратурата за ОЦК-Кърджали*

Районната прокуратура в Мадан е разпоредила проверка и на мината в Горубсо за изясняване на причините за лошото финансово състояние на дружеството

17:28 | 26.03.12 г.
<p>
	<em>Срещата на министър Тотю Младенов с работниците от ОЦК продължава в момента</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Срещата на министър Тотю Младенов с работниците от ОЦК продължава в момента   Снимка: БТА

Окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана от инспекцията по труда, че собственикът на "Оловно-цинквовия комбинат - Кърджали" не е информирал за това съда, както по закон се изисква да бъде направено в 30-дневен срок, съобщи министърът на труда Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Социалният министър пристигна спешно днес в Кърджали, за да намери разрешение на кризата с неизплатените заплати на работниците от комбината. В знак на протест те са нарсочили за утре ефективна стачка, която предвижда блокада и на пътя към Хасково.

Министър Младенов съобщи, че до момента над 300 работници са подали искания към мениджърите за получаване на счетоводни извлечения за работните им заплати, които да депозират в съда за издаването на изпълнителни листове. Самият министър е посъветвал работниците да търсят правата си по съдебен път. С издадените изпълнителни листове работниците ще могат да се обърнат вече и към съдия-изпълнител, за да се запорират сметки и имущество на ОЦК. 

Тотю Младенов коментира, че в полицията също тече проверка, която се очаква да докаже дали собствениците на комбината не са предприемали действия за умишлено водене на завода към фалит. Ако има основание да се сезира прокуратурата и в тази връзка, ще го направим, каза Младенов.

Социалният министър потвърди позицията на Делян Добрев, че кредиторите трябва да се намесят в управлението на ОЦК-Кърджали. По-рано днес министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че възможен изход от ситуацията е смяната на мениджмънта на предприятието, но за целта трябва да се преговаря с кредиторите на комбината.

Районната прокуратура в Мадан също е разпоредила проверка в „Горубсо - Мадан“. Ще бъдат изяснявани причините за лошото финансово състояние на дружеството и дали минното предприятие е тласкано към умишлен фалит, стана ясно при днешната среща на социалния министър с работниците.

Проверката е предизвикана след внесена декларация от синдикалните лидери на миньорските организации на КНСБ и на КТ "Подкрепа, които настояват да се разследва дейността на досегашните собственици и ръководство на „Горубсо-Мадан“ във връзка с неизплащането на заплати, осигуровки и липсата на нормални условия на труд в рудниците.

В „Горубсо-Мадан“ вече започна подготовка за възстановяване на производствения процес, съобщиха от главната инспекция по труда. Просрочените с месеци миньорски възнаграждения бяха платени на 24 март, след като дружеството бе купено от Николай Вълканов.

До три години затвор и глоба от 5 хиляди лева грозят собственика на ОЦК-Кърджали Валентин Захариев, стана ясно още след срещата на министър Младенов при областния управител на Кърджали.

Според Младенов търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5 000 лева. Министърът заяви, че със затвор се наказват и лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, ако в 30-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.

* Актуализирано към 18.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още