IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Казусът с неизплатените заплати в ОЦК е в ръцете на прокуратурата

Комбинатът очевидно се води към фалит и ще бъде потърсена наказателна отговорност на собственика, предупреди министърът

10:04 | 27.03.12 г. 4
<p>
	<em>Втори ден социалният министър е при протестиращите работници в ОЦК-Кърджали </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Втори ден социалният министър е при протестиращите работници в ОЦК-Кърджали    Снимка: БТА

В случая с неизплатените заплати на работниците от ОЦК-Кърджали прокуратурата трябва да си свърши работата, каза пред bTV социалният министър Тотю Младенов, който втори ден е при протестиращите работници в предприятието, за да търси решение за неизплатените им заплати.

Младенов призна, че има нужда от принципна промяна в законодателството, а не от „работа на парче”, но посочи, че в случая социалното министерство и инспекцията по труда нямат повече механизми за въздействие.

Още вчера министърът посъветва работниците да подадат искове за изплащане на заплатите им с лихвите, които се дължат за съответните периоди. Той повтори, че това може да стане само след намеса на съдия-изпълнител, който може да блокира сметки и имоти на концесионера на предприятието Валентин Захариев.

Той припомни, че преди две години е изпратил сигнал за 72 фирми на прокуратурата, а само в 4-5 районни прокуратури са се намесили, което е дало резултат и хората са си получили заплатите. 

За ОЦК-Кърджали още през ноември 2010 г. са подадени сигнали в прокуратурата за системно нарушаване на трудовото законодателство, но „нищо не е направено”, припомни Младенов. Той повтори мнението си, че комбинатът се води към фалит и затова прокуратурата и полицията работят усилено за събиране на доказателства в тази посока.

Социалният министър добави, че освен за трудови възнаграждения, ОЦК-Кърджали дължи пари още на ВиК, общината, „Язовири и каскади”, фирми-доставчици и фирми-подизпълнители. Задълженията на ОЦК-Кърджали само към банките са над 100 млн. лева.

„При такива задължения собственикът е длъжен да ги обяви в съда. Той обаче не го е направил и това дава основание да му бъде потърсена наказателна отговорност”, поясни Тотю Младенов и увери, че Валентин Захариев не се ползва с протекции от страна на властта. „Никой никого не пази. Виждате, че действаме безкомпромисно. На всички фирми на този собственик ще има данъчни ревизии”, каза министърът.

Младенов не се съгласи с министъра на икономиката Делян Добрев, който каза, че не е редно и изгодно от икономическа гледна точка да се плати на работниците преди кредиторите.

„Хората са на четвърто място в списъка на тези, които трябва да получат парите си. Но тези пари почти никога не стигат до работниците по този ред, това нормално ли е? Затова съм говорил с колегите от правосъдното министерство и мисля, че засега няма проблеми по този въпрос”, коментира Младенов.

Социалният министър призова работниците да се откажат от протестите и блокирането на пътища. Те обаче бяха категорични, че блокада на пътя ще има, както и че няма да работят повече за Захариев, дори и да си получат заплатите.

Протестите в предприятието продължават и днес. Очаква се и премиерът Бойко Борисов да отиде при протестиращите около обяд.

Вчера работници от комбината за цветни метали, които с месеци са без заплати, обявиха гражданско неподчинение. Прокуратурата пък започна проверки на бизнесмена Валентин Захариев заради лошото финансово състояние на предприятията му.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Хайърсъзоff
преди 12 години
А на правителството кой ще потърси отговорност за воденето на страната към фалит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
forexar
преди 12 години
Тотю Младенов е много послушен и ще остане до край въпреки, че е особено некомпетентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Vinagi Gol
преди 12 години
след, като само 4-5 районни прокуратури са се намесили, нямали кой да им припомни на другите да си свършат работата..........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
ГЕРБ-ерите за всичко в тази страна знаят само едно - прокурор и милиция. Друго за тях просто няма като решение на какъвто и да е въпрос.Абсолютни нещастници, но какво да се прави когато Мими-та и Сашко-вци с анцузи гласуват все за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още