IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар ни обеща 100 млн. евро инвестиции

Арабската страна е вложила 200 млн. долара в БНБ като доказателство за сериозното си отношение към съвместните проекти с България

21:05 | 17.05.12 г.
<br />

България и Катар подписаха днес рамковото споразумение за инвестиции, за което правителствената пресслужба съобщи преди дни, и меморандуми за разбирателство в сферата на земеделието, животновъдството, здравеопазването, инвестициите в недвижими имоти, минното дело и балнеоложкия туризъм.

Документите са парафирани по време посещението на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани в България.

Споразумението предвижда първоначално Катар да вложи у нас 100 млн. евро. Ако инвестициите се окажат успешни, вероятно ще последват още катарски вложения в България.

Все още обаче не са избрани конкретни инвестиционни проекти, които да привлекат вниманието на катарските инвеститори.

Катарското държавно дружество „Катара хоспиталити“ ще проучва възможностите за инвестиции в българския туризъм. Българското правителство е обещало да предостави инвестиционни стимули за проектите в туристическия сектор.

Държавната минна компания Qatar Mining Company пък е декларирала интереса си към минното дело у нас.

На съвместен брифинг на катарския и българския министър-председатели стана ясно, че арабската страна е вложила 200 млн. долара в БНБ като доказателство за сериозното си отношение към съвместните проекти с България.

До един месец ще бъде разработен график за работа по всички подписани днес спогодби, уточни премиерът Бойко Борисов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още