IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 736 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юни

Минималната пенсия се покачва от 136 лв. на 145 лв., припомниха от Националния осигурителен институт

13:21 | 28.05.12 г. 2
Около 736 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юни

Около 736 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсията си от 1 юни т.г.съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

При поредната корекция минималният праг се покачва от 136 лв. на 145 лв. Освен за хората с минимални пенсии увеличение се планира и за пенсионерите, чиито суми попадат между стария и новия минимален праг на пенсионните плащания. Размерът на техните пенсии ще бъде приравнен към новия праг от 145 лв., уточняват от НОИ.

От поредната промяна ще се възползват и хората, чиито пенсии досега са се определяли в зависимост от актуалния за страната минимален размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Тук влизат получаващите лична пенсия за осигурителен стаж и възраст с непълен осигурителен стаж, получаващите лична пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, както и тези, които имат право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

Всички те от началото на следващия месец ще получат преизчисление на полагащите им се пенсии. 

От Националния осигурителен институт уточниха за Investor.bg, че тези суми ще бъдат актуализирани по специална формула, като повишението ще бъде различно за отделните групи инвалидност и ще зависи от приноса на всеки пенсионер в осигурителната система.

От института напомнят, че увеличението е в изпълнение на приетите и обнародвани в Държавен вестник в края на миналата година промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г. От есента на миналата година бяха увеличени и вдовишките пенсии с 25%.

Финансовият министър Симеон Дянков неотдавна съобщи, че през 2013 г. ще бъдат увеличени и всички останали пенсии. Размерът на това увеличение ще зависи от ръста на инфлацията и от производителността на труда, постигнати през тази година.

Според новата формула за индексация при увеличението на пенсиите ще се вземе предвид половината от постигнатия ръст на инфлацията и половината от ръста на производителността, припомниха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dgudi
преди 11 години
Към г-дата министри-Г-ДА хубаво трябва да пресметната И Инфлацията...но-не само от последната година ,А ОТ 2010, 2011 и 2012-през което време Българския пенсионер беше със замразени пенсии-при Инфлация .над 10% и ОБЕДНЯ КАТО ПОЛСКА МИШКА-с по 1-2 евро на ден -за оцеляване...-това Е СРАМ И ПОЗОР ...!Сега следва ново ОБЕДНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ-от СЛЕДВАЩОТО УВЕЛЕЧЕНИЕ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА-С 10-на %...!?От ТОВА-СЛЕДВА- НОВО МАСОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ВСИЧКОО..!? ...И ТАКААА....Добре си помислете...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още