IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ е изплатило по-рано 200 хил. лева от изравнителната субсидия за Перник

Три хиляди перничани досега са получили еднократната социална помощ заради земетресението в размер на 325 лева

12:53 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МФ е изплатило по-рано 200 хил. лева от изравнителната субсидия за Перник

Министерството на финансите е превело 200 хил. лева на Община Перник днес. Това съобщи пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Преведените средства са от изравнителната субсидия за общината, уточни Дянков, като допълни, че общината е поискала да й бъдат изплатени по-рано от предвиденото 150 хил. лева.

Вчера стана ясно, че две фирми са запорирали сметките на Община Перник. Местните власти са изпаднали в невъзможност да плащат на строителните фирми, които работят по възстановяването на общинските сгради след земетресението от 22 май, заради което част от фирмите са спрели да извършват ремонти.

Вчера кметът на Перник Росица Янакиева каза, че е поискала да бъдат предсрочно изплатени и концесионните такси за миналата година.

Министър Дянков обаче посочи, че по закон таксите по концесионните договори се изплащат на общините до края на юни, а за предсрочното им превеждане ще трябва финансовото ведомство да се координира с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Междувременно директорът на общинската дирекция за социално подпомагане в Перник Илияна Кованджийска съобщи, че вече 3 хил. души са получили еднократната социална помощ от 325 лв., отпусната от държавата заради нанесени от земетресението щети по домовете им.

Всеки ден в службата постъпват по 700-800 заявления от граждани за еднократната социална помощ. Досега са подадени повече от 6 200 молби, а крайният срок за приемането им е 22 юни. Направени са и 500 отказа за изплащане на еднократната социална помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още