IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парното в Бургас поевтинява с близо 14%

От първи юли цената за мегават топлинна енергия пада до 65,08 лв при предишни стойности от 75,68 лв без ДДС

12:29 | 02.07.12 г.
Парното в Бургас поевтинява с близо 14%

От 1 юли жителите на Бургас ще плащат за парно отопление и топла вода с близо 14% по-малко, съобщиха от „Топлофикация Бургас“.

Намалението на таксите е резултат от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която определи цената на подаваната към потребителите топлинна енергия да бъде 65,08 лв за мегават без ДДС.

За сравнение регулаторът бе определил цена от 75,68 лв. за мегават за периода април - юни 2012 г.

Така при запазване на досегашната консумация сметките на клиентите на „Топлофикация Бургас” ще бъдат съществено занижени.

Бургас е един от малкото градове, в които таксите за парно ще намалеят. От 1 юли жителите на Пловдив също плащат по-малко за парно отопление и топла вода. Според решението на ДКЕВР цената за топлинна енергия в града ще поевтинее с 12,3 %.

Същевременно заради поскъпването на горивата стойността на топлинната енергия в столицата ще се повиши с 2,7 на сто. Причината за увеличението е, че "Топлофикация София" няма никакви резерви да поеме ценовото увеличение за газа, посочи преди няколко дни председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Абонатите на топлофикациите във Велико Търново, Русе и Перник също ще плащат повече за парно и топла вода - средно между 0,2 и 7 % повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още