IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската компания Grup Feroviar Roman ще участва в приватизацията на БДЖ*

Документи за "Товарни превози" досега са купили българско адвокатско дружество, чешката Advanced World Transport и румънската компания

16:13 | 04.07.12 г.
<p>
	Снимка: <em>stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

Ден преди изтичането на крайния срок за покупка на тръжна документация за приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ пакети са купени от трима потенциални инвеститори, съобщи за Investor.bg Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД.

Единият пакет е купен от румънски инвеститор, а вторият от инвеститор представян от българско адвокатско дружество. Третият пакет е закупен от чешката железопътна компания Advanced World Transport.

Investor.bg получи информация от шефа на железничарския синдикат Петър Бунев, който съобщи, че румънският инвеститор е най-голямата железопътна компания GRUP FEROVIAR ROMAN.

Бунев обясни, че инвеститорът, който е предявил интерес през адвокатското дружество при всички положения е един от собствениците на "Българска Железопътна компания" АД, която се занимава с превоз на вътрешни и международни товари. Според Бунев хората, които стоят зад БЖК, отново са румънци, които държат яхтения сектор у нас.

"Все още не сме сигурни кой точно от двамата инвеститори ще придобие пълния комплект акции в "Товарни превози", но със сигурност ще наблюдаваме преки опити за монопол над товарните превози. За каква либерализация на превозите ще можем да говорим, ако компанията, която закупи товарните превози е същата, която държи и най-големия пазарен дял сред частните инвеститори в сектора", попита реторично Бунев.

По повод чешката фирма Бунев призна, че не е очаквал те да закупят тръжни документи.

Той спомена, че утре, 5-и юли, когато е последният срок за подаване заявления за участие в приватизацията, се очаква документи да закупят още 2 компании.

Според Бунев едната ще бъде руската държавна железопътна компания ОАО РЖД, а другата - Австрийските железници, които преди години приватизираха товарните превози на Унгария.

Депозитът за участие в конкурса е в размер на 20 млн. евро.

Investor.bg изпрати запитване до изпълнителния директор на ОАО РЖД Владимир Якунин, но той не пожела да коментира дали представляваната от него компания има интерес към българския превозвач.

„Преди два месеца представител на руските железници официално съобщи за подобен интерес, но засега нямаме потвърдена информация от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол“, допълни Владимиров.

По негови думи се очаква най-рано утре официално да станат ясни имената на кандидатите за приватизацията на „Товарни превози“.

До участие в конкурсната процедура не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми  публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.

*Допълнена в 17:53 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още