IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ внася промени в закона за горите срещу олигарсите*

Сините депутати изразиха съмнения, че пожарът на Витоша е умишлен и че определени фирми ще се възползват от добива на обгорялата дървесина

16:45 | 05.07.12 г. 1
ДСБ внася промени в закона за горите срещу олигарсите*

Следващата седмица ДСБ ще внесе промени в Закона за горите, които ще бъдат насочени в защита на гражданите срещу рекета на така наречените ски олигарси.

Това съобщи депутатът от десницата Иван Иванов при редовния седмичен брифинг в парламента, предаде БТА.

Тъй като експертна група работи по текстовете, Иванов не навлезе по същество в предлаганите промени.

По повод продължаващия вече пети ден пожар в местността Бистришко бранище на Витоша от ДСБ разкритикуваха вътрешния министър Цветан Цветанов, чието министерство не е организирало дейностите по най-ефективния начин.

„Преди три години той поиска да отговаря и за "Бедствията и авариите", но сега виждаме, че няма организация, специализирани отряди, които могат да се справят с подобна ситуация“, коментира Иван Иванов. В резултат на това  огънят се е разраснал и от 50 дка в началото вече е обхванал 250 дка гора.

Иван Иванов изрази съмнение и за причините, предизвикали пожара. Политикът припомни, че при подобни случаи винаги точно определени фирми са участвали при обработката на опожарената дървесина.

В късния следобед депутатите от земеделската комисия започнаха да гледат повторното закона за горите, който включва коригираните текстове, по които спорещите страни постигнаха консенсус. 

Комисията отхвърли с 12 гласа „против” и двама „въздържали се” скандалните текстове за строителство в горите без смяна на предназначението на земите и разгледа т.нар консенсусен законопроект, от който бяха изключени всички точки, по които не бе постигнато съгласие при предишните обсъждания между спорещите страни.

Консенсусният законопроект беше внесен от депутатите от ГЕРБ Десислава Танева, Искра Фидосова, Димитър Аврамов, Юлиана Колева и Христо Христов. Той беше приет с 12 гласа „за” и 5 гласа „против”.

Така той отива на първо четене в пленарната зала на парламента. Теоретично спорните поправки, за които не бе постигнато съгласие, могат отново да бъдат предложени от някой депутат между първо и второ четене на законопроекта.

Ето защо представители на коалиция „За да остане природа в България”, които и днес присъстваха на гласуванията в парламентарната комисия по земеделие и гори, призовават гражданите внимателно да следят процеса, съобщиха от екоорганизацията WWF. 

Тази вечер в центъра на София отново ще се проведе мирно шествие против скандалните поправки в Закона за горите, за да могат хората още веднъж да изразят своята твърда позиция и несъгласие българската гора да бъде ощетявана заради корпоративни интереси.

Шествието беше първоначално планирано за 3 юли, но по това време мнозина се включиха като доброволци в гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище” в Природен парк Витоша. 

* Текстът е актуализиран към 17,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Следващата седмица ДСБ внесе промени в Закона за горите, които ще бъдат насочени в защита на гражданите срещу рекета на така наречените ски олигарси."Не само от тия олигарси а от всички олигарси трябва да ни пази закона! Тия хора/олигарсите/, нещо са се сбъркали. Не обществото трябва да угажда на бизнеса им, а обратното! Какви са тия глупости дето ни втълпяват всеки ден "Ще търпите за да привлечем бизнеса" ГУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА"!!??? Работещи закони и ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА ! Тогава бизнеса /тук не включвам мутрите/ ,ще се моли да бъде допуснат в обществото ни и да ни служи а не да ни "извива ръце"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още