fallback

Производители очакват нулеви печалби заради високата себестойност на зърното

От Националната асоциация на зърнопроизводителите прогнозират себестойността на зърнените култури да се повиши още през 2013 г.

16:03 | 27.07.12 г.

Себестойността на тазгодишната реколта от жито и ечемик е по-голяма от миналогодишната вследствие на лошите условия, многото обработки, които бяха направени през есента на 2011 г., както и повишените цени на горивата и на торовете, предаде БТА.

Това заяви заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Васил Петров във връзка с публикувания анализ от ведомството.

„Ако пазарът на есенните култури не беше толкова добър, както в момента, щяхме да търпим загуби, коментира той. Сега парите, които стопаните получават на декар, гарантират покриване на разходите и известна печалба, а някои стопани са на нула“, подчертава Петров.

От асоциацията прогнозират догодина себестойността на зърнените култури да се повиши още. Според Петров повечето стопани ще произведат продукция с по-висока себестойност от цената, която пазарът може да си позволи да даде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 10.09.22 г.
fallback