IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с жито от нова реколта тръгна с над 50% по-високи цени спрямо 2010 г.

На европейските борси се наблюдават разнопосочни движения в цените на зърното

17:19 | 01.07.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Търговията с жито от нова реколта тръгна с над 50% по-високи цени спрямо 2010 г.

Тази седмица на Софийска стокова борса (ССБ) бяха подадени първите оферти за хлебна пшеница от нова реколта. Оферираната цена „купува“ е в рамките на 320-350 лв./т., но насрещни оферти за продажба на жито засега липсват. Към средата на юни офертите (незабавна доставка) за миналогодишната пшеница бяха 420-450 лв./т  "купува" и „продава“ при 500 лв./тон*.

Миналата година по това време пшеницата от нова реколта стартира с цена от 190-230 лв./т, т.е. сега цената на жито „нова реколта“ стартира от над 50% по-висока база.

На ССБ са предложени и оферти за покупка на фуражна пшеница (със съдържание на глутен по-ниско от стандарта за хлебно жито) от нова реколта при цена от 290-300 лв./т, но предложения за продажба още няма. 

Затова пък за фуражен ечемик от нова реколта през последните дни бяха подадени оферти както за покупка – при цена от 270-280 лв./т, така и за продажба – при 300-350 лв./т (няколко оферти). Продавачи и купувачи обаче не сближиха позициите си и до сделки не се стигна.

По предварителна информация от Областните дирекции „Земеделие”, изнесена по време на проведения днес Консултативен съвет по зърното, прогнозната реколта от пшеница ще бъде на нивото от предходната година, т.е. в диапазона от 3,9 млн. т до 4,1 млн. тона. Очакваните средни добиви от пшеница са 393 кг/дка. 

Прогнозата за реколтата от ечемик е за общо 600-700 хил. тона , при среден добив от 376 кг/дка.

На големите стокови борси в Европа в края на юни се наблюдаваха разнопосочни движения на цените на пшеницата и особено на царевицата, което не се случва често. Наблюдатели на международните пазари обясняват това с извършвани крупни сделки със зърно от страна на международни инвестиционни фондове.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 12 години
много поЗДРАВИ на всички отворковци мечтаещи си за цена на пшеницата от 200-220 лв на тон.точно пазара определя и цените са определено над 300
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
proizvoditel
преди 12 години
Не ти определяш цените, а ПАЗАРА!И какво е това категорично изказване! по-така и по-иначе!ДА беше видял какво се случи вчера на Борсата в Америка със Царевицата и Пшеницата, преди да говориш глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
pecan
преди 12 години
нормално е статиите да манипулират.коментара на 1 показва че ако той е производител сигурно произвежда обувки а цените на пшеницата тази година ще са малко по ниски от реколта 2010 но по високи от обявените в момента нива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
proizvoditel
преди 12 години
Много МРАЗЯ когато се манипулира със заглавието на някоя СТАТИЯ!Търговията първо изобщо не е тръгнала!Второ цените са близо 50% по ниски от тези на старата реколта, валидни до преди семица!И ЕДНО ЛЪЖЛИВО ГРЪМКО ЗАГЛАВИЕ! (макар и вярно като фактология - това е ПОДВЕЖДАЩО заглавия) Няма да помогне да се вдигннат цените обаче!Предстои големия Срив!Свръхпроизводство в света и най-вече в черноморския регион!Цена на пшеница 200-220лв! Най-после!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още