IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на ССБ оферират с 25% по-високи цени за царевицата от купувачите

Според прогнозата на Световния съвет по зърното тазгодишната реколта от пшеница в България ще бъде около 3,8 млн. т

10:57 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Продавачите на ССБ оферират с 25% по-високи цени за царевицата от купувачите

През миналата седмица на Софийска стокова борса (ССБ) бяха предложени оферти за покупка и продажба на неголеми количества царевица, като прави впечатление фрапиращата разлика от 25% в цените. Докато купувачите търсят основния фураж при цена от 400 лв./т, то офертите "продава" са за 500 лв./т. Логично до сделка не се стигна. По информация от търговци на едро към момента сделки за царевица се сключват при средни цени, по-близки до посочената цена „купува“.

През изтеклата седмица продължаваха да важат офертите от предходните седем дни за покупка и продажба на хлебна пшеница при незабавна доставка, т.е. „покупка“ при 420-450 лв./т (в началото на месеца долната граница на цената беше 430 лв./т) и „продажба“ при 500 лв./т*. Сделки отново не бяха реализирани.

През миналата седмица промени се отбелязаха и при търговията на маслодайния слънчоглед на ССБ. Офертата „продава“ се вдигна от 800 лв./т на 820-830 лв./т, а „купува“ падна от 770 лв./т на 750 лв./т и до сделки не се стигна.

След осезаемото поскъпване през май, предхождано от поевтиняване, миналата седмица захарта в Лондон поевтиня с 1% до 705 долара/т. Суровото олио в Ротердам практически запази цената си за периода.

Към средата на юни цената на едро на бутилираното олио (от 1 литър) в България е 2,22 лв./л, докато миналата година по същото време е била 1,63 лв./л. Спрямо същия период на миналата година увеличението е с 36%. 

С наближаване на новата реколта при зърното обикновено се наблюдава понижение на цените както у нас, така и на международните борси. Тази година намалението се очертава да е минимално, коментираха от ръководството на ССБ. Основна причина е прогнозата на Световния съвет по зърното за по-слаба зърнена реколта, което ще се отрази и на световните запаси. Според организацията реколтата от пшеница в световен мащаб ще бъде около 667 млн. т, което е под добивите от 2010 г., а запасите от зърно ще достигнат 187 млн. т, също под количествата от миналата година.

Според прогнозата на Световния съвет по зърното, тазгодишната реколта от пшеница у нас ще е около 3,8 млн. т.

Предварителните прогнози за световната реколта от царевица са за по-високи добиви от миналогодишните. Световните запаси от 105 млн. т обаче са най-ниските от 15 години насам, поради използването на фуражната култура за производство на биогорива, припомниха борсови експерти.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още