IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община даде 1 месец отсрочка за паркирането в центъра

Общинарите ще обсъдят на първото си заседание след ваканцията предложенията на гражданите и може би ще направят промени в наредбата за паркирането

16:14 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До сряда гражданското сдружение &quot;Днес&quot; трябва да представи предложенията си за паркирането в центъра на София. <em>Снимка: БТА</em></p>

До сряда гражданското сдружение "Днес" трябва да представи предложенията си за паркирането в центъра на София. Снимка: БТА

Столичната община даде на живущите в центъра на София 1 месец гратисен период за прилагането на новите правила за паркиране в синята и зелената зони, които трябваше да влязат в сила от 1 септември, предаде БТА.

След среща с представители на гражданското движение „Днес“, което организира серия от протести срещу новите правила за паркиране в столицата, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи, че живущите в централните райони на града, където паркирането е платено, няма да плащат до 1 октомври.

Гражданското сдружение има срок до сряда да представи писмени предложения за изменения в наредбата за паркиране в идеалния и широкия център на София. Предложенията ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на транспортната комисия на Столичния общински съвет, а след това и на първото заседание след ваканцията на общинарите, което ще се състои на 13 септември.

Засега плащането на годишните такси за паркиране на колите на живеещите в центъра ще бъде спряно, докато общинските съветници не приемат промените в наредбата. Герджиков уточни, че ако се стигне до намаляване на годишната такса, хората, които вече са платили, ще си получат обратно разликата в цената.

От началото на август живеещите в центъра на София подават молби за издаване на винетни стикери, с които да получат правото да паркират срещу годишна такса от 150 лева за първи автомобил и 450 лева за втори в синята зона и 100 лева за първи и 300 лева за втори автомобил – в зелената зона.

Елен Герджиков обясни, че хората трябва да продължат да подават документи за издаването на винетен стикер за паркиране. От Центъра за градска мобилност засега само ще удостоверяват, че те имат правото да получат такъв.

Гражданите и общината са постигнали споразумение наемателите на жилища в центъра на София да получават винетен стикер за паркиране срещу представяне на договор за наем, а собствениците на лизингови автомобили – срещу договор за лизинг.

Роднини по права линия на собственици на жилища в центъра на столицата също ще получават стикер за паркиране в платените зони, но срещу документ, който удостоверява роднинската връзка.

За гражданите, които не живеят в центъра на София, както и гостите на града, новите правила за паркиране в централните зони влизат в сила от 1 септември. Промените предвиждат паркирането в синята зона да се заплаща по 2 лева на час и да трае максимум 2 часа, а в зелената ще се плаща по 1 лев на часа, като максималният разрешен престой е 4 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още