IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът преговаря с кабинета за компенсиране на скъпия ток

Федерацията на енергийните консуматори в индустрията предлага отсрочка за вече въведените по-високи акцизи за природния газ

16:47 | 22.08.12 г.
Бизнесът преговаря с кабинета за компенсиране на скъпия ток

Представители от тежката индустрия предлагат кабинетът да отсрочи вече въведените от първи юни тази година по-високи акцизи на природния газ за отопление и гориво, с мотива, че директивата на Европейския съюз (ЕС) от 2003 г. за синхронизиране на данъчната политика в ЕС дава свобода на държавите членки да въведат пълния размер на ставките от началото на 2014 г.

За това съобщи пред Investor.bg председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов, представяйки част от предложенията, направени от бизнеса към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за частично компенсиране на тежестта от 16-процентното поскъпване на тока за промишлени нужди след първи юли.

„Очакваме разчетите на финансовото министерство и ако те покажат, че исканата от нас преференция е поносима като по-малки приходи в бюджета за следващата година, е възможно кабинетът да въведе постепенно по-високите акцизи, както е разписано с евродирективата“, посочи Стаменов.

От федерацията предлагат също администрацията да намали и таксите „зелена и кафява енергия“, които големите потребители на енергия в момента плащат върху мегават изразходван ток.

Редица европейски държави са намалили тези такси, като в Австрия например тe се изчисляват като процент от таксата за пренос на ток, която е значително по-малка от цената на ползваната енергия, са мотивите на бизнеса.

Дискутирана е била и възможността за евентуално намаление на акциза за тока, който за стопанско потребление е 1 евро за мегават, докато минималната ставка, заложена в евродирективата е 0,5 евро. Според тази директива отделните държави е можело да въведат максималната ставка от 2014 г., докато в България това стана още през 2010 г.

Представителите на бизнеса очакват преговорите с министерството на енергетиката да бъдат подновени през септември. Целта е предприятията поне отчасти да намалят производствените си разходи, тъй като поради общия спад на поръчките прогнозите на бизнеса са обемите в производството през тази година да спаднат със застрашителните 30-40%.


Очаквайте скоро интервюто с Константин Стаменов от БФИЕК. В следващите дни ще публикуваме мнението и на други браншови съюзи за необходимостта от спешни антикризисни мерки за индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още