IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство търси спешно концесионер на Летище София

Причината е излязлото решение на Арбитражния съд в Париж, което задължава столичното летище да плати 40 млн. лв. стар дълг

11:22 | 19.09.12 г. 4
Транспортното министерство търси спешно концесионер на Летище София

Процедурата по отдването на Летище София на концесия се ускорява, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московси в интервю за БНТ.

По думите на ресорния министър причината за спешното търсене на концесионер на столичната аерогара е излязлото решение на Арбитражния съд в Париж, което задължава столичното летище да плати 40 млн. лева по дело от 2004-2005 година за ремонта му с пари от кувейтския фонд за развитие. 

Министърът посочи, че ако аеропорта плати тези пари, той ще "обезкърви" и ще остане без никакви пари за инвестиции. Затова и толкова активно се търси концесионер на летището.

По повод на критериите, на които трябва да отговаря бъдещият инвеститор в най-голямия аеропорт у нас, министър Московски заяви, че транспортното министерство ще търси концесионер, който да успее да превърне аерогара София в силно регионално летище. Ивайло Московски посочи, че България е наясно, че пряка конкуренция с летища като Истанбул, например, са доста трудни за осъществяване, но за региона, в който се намираме, Летище София "би могло да бъде едно силно регионално летище".

Московски обобщи, че приоритет при избора на инвеститор ще е тъкмо този критерий. "Всъщност и това ще ни е посоката, в която ще търсим инвеститор, който може да направи това нещо", коментира Московски.

Миналият месец изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков съобщи пред Investor.bg, че ръководството на аеропорта планира построяването на чисто нов терминал, защото капацитетът от пътници, който летището може да обслужи ще бъде запълнен в близките няколко години. Тогава той коментира, че средно на година пътникопотокът, който преминава през летището се увеличава годишно с 5%.

Същото потвърди и Московски днес, като подчерта, че "съвсем в скоро време, може би до година-две, проектните параметри за изпълване на капацитета на терминал 2 ще бъдат запълнени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 11 години
хахаха това беше добро :) На 99.9% ще са тези вертикалните по-долу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ОК
преди 11 години
Аз пък мислех, че пари за инвестиции няма, защото България Ер не си плаща летищните такси, както е видно от отчетите на самото Летище София. Така че съберете си вземанията г-н министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
правят се, че търсят :) ТърсимИнвеститорМоментално може да се чете и в по вертикала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Приватизация на летището ще е меко казано груба грешка.Далеч по-добрия вариант е да се направи 2-ро летище в София, което постепенно да прерасне в 2-3 пъти по-голямо от сегашното т.е. да се предвиди негови разширения и т.н.Сегашното летище е с много лоша локация и от към достъпност(чак след 2г. ще има метро) и заради това, че самолетите минават над целия град(шума) и не на последно място - това е най мъгливата част в София, а това е нарочно по военни съображения, които отдавна не са актуални.А самата идея да се приватизира монополна инфраструктура е меко казано скандална. 40 млн. лв са дребна работа за летище с 3,5 млн. пътници годишно и претекста е абсурден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още