IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второ дело за източване на САПАРД приключва с оправдателна присъда

Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов по процеса, започнал по разследване на ОЛАФ

12:29 | 21.09.12 г.
Второ дело за източване на САПАРД приключва с оправдателна присъда

Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов по обвинението срещу тях за изпиране на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Решението може да се протестира пред Върховния касационен съд, съобщи БТА.

Днешното съдебно решение е по повод решението на Софийския градски съд, който наложи 10 години затвор за Николов, но оправда Стойков. Подсъдими по делото бяха още съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оправдани днес.

Апелативните съдии са на мнение, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите.

Съдията докладчик по процеса е наскоро избраният за член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев. Според съда прокуратурата е направила грешка, като е разделила делата срещу подсъдимите и това се е оказало основна пречка за установяване на фактите по делото.

Това е второто дело по процеса, започнал преди повече от 13 години, когато след разследване на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ започна разследването на бизнесмените, за които имаше съмнения, че са свързани с нелегална мрежа за внос на стари машини, използвани по проекти, финансирани по САПАРД .

Прокуратурата води още едно дело срещу подсъдимите - за източването на средствата по програма САПАРД.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още