IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" като частен проект

Американска компания е заявила интерес за реализирането на ядрения проект, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев

15:44 | 26.09.12 г. 36
Има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" като частен проект

Има инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене” като частен проект. Това е заявил в началото на днешното заседание на икономическата комисия в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”.

Новото развитие по проекта „Белене“ идва след като руската "Атомстройекспорт" обяви претенции за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа на България да строи централата.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум” представи пред икономическата комисия параметрите на предложението си. Той посочи, че компанията има силен интерес към проекта „Белене“ и вече се водели и разговори с Националната електрическа компания и с „Атомстройекспорт“. 

По думите на Реди засега руската компания изразява интерес и съгласие до води преговори с американската компания. Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът.

„В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания“, каза още Реди.

След оформянето на меморандума американският консорциум ще пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт“.

По отношение на финансирането той беше категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.
 
„Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната. Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на електрическа енергия“, добави Самюел Реди.

„Известно ни е за съществуващите арбитражни процедури с руската страна и силно се надяваме да намерим решение на всички тези отворени въпроси. Много добре осъзнаваме, че този проект е сложен и допълнително е усложнен от въпросите между различните страни, участвали в него“, заяви още Самюел Реди.

Междувременно председателят на парламента Цецка Цачева каза, че депутатите са решили проектът за втора атомна да бъде спрян. В тази връзка тя предложи да подготви проекторешение, с приемането на което Народното събрание да даде правотото на правителството да преговаря с инвеститора.

* Актуализирано към 16.20 ч. с коментара на Цецка Цачева
 
Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
rogers
преди 11 години
И защо им е на руснаците да се крият зад американски фирми? И кой ти каза, че проекта ще се продължи в първоначалния му вид като въобще не мяса да е такава ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Александър_
преди 11 години
А не може ли печалбата да отиде при българския народ? Накрая сигурно проектът ще се реализира, но сигурно на 2-3 пъти по-висока цена от реалната, като разликата ще отиде под масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха... да не вземе да се окаже, че този проект всъщност бил силно печеливш, ама печалбата трябвало да отива при правилните хора... хаха!@bgMan, тя и Уестингхаус е фирма на Путим, по-скоро на шурей му... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Нали беше вредна АЕЦ, сега от къде този интерес? МРЪСНИ продажници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
За червените ескадрони - не бързайте толкова да ревете докато не стане ясно кой точно стои зад тази уж американска фирма.Руснаците далеч не са ***.Да не се окаже че "американският консорциум" е съставен всъщност от дъщерни фирми на Газпром или на Путин регистрирани в USA специално за да се продължи с проекта в първоначалният му вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Ха-Ха.Каква изненада. Не били Руснаците, но били Х-американците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още