IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко законен е референдумът за АЕЦ „Белене“?

„Синята коалиция“ ще сезира Конституционния съд за законосъобразността на допитването

09:35 | 10.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доколко законен е референдумът за АЕЦ „Белене“?

Задочен спор за законосъобразността на референдума за проекта „Белене“ се оформи в студиото на БНТ. Според тезата на съпредседателя на „Синята коалиция“ Мартин Димитров строителството на втора атомна централа е въпрос от компетенцията на Министерския съвет и решението трябва да се вземе от правителството.

За Димитров провеждането на обществено допитване по инвестиционен, а не политически въпрос, не е правилно. „Синята коалиция“ ще сезира Конституционния съд за това дали има правни основания за провеждането на този референдум.

Янаки Стоилов от БСП пък контрира, че Народното събрание многократно е изказвало мнение по проекта „Белене“, за това според него говорило и последното решение, с което строителството реално бе спряно. "По тази причина имаме основание да смятаме, че е в компетенциите на парламента да вземат решение за съдбата на централата".

Стоилов коментира и Закона за референдумите, чийто основен вносител е самият той. И обясни, че при разглеждане на законопроекта в правната комисия на НС е била обсъдена долна граница на броя на гласуващите, която да бъде 30% от имащите право на глас.

В пленарната зала обаче се получи предложение да бъде вписана граница от не по-малко от гласувалите на предишни избори. Според Янаки Стоилов идеята е дошла от президента Георги Първанов и въпреки че не се е харесала на повечето депутати, всъщност законът е „минал“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Kostadin13
преди 11 години
В крайна сметка над конституцията и надвсички стои самият суверен на тази все още наричаща себе си област "РБ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Май това е единствения начин да се измъкнат от тая каша в която БСП забърка всички ! Ще проведем референдум който не решава нищо - много пряка демокрация , няма що .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
СДС не беше някаква ли партия от близкото минало, дето се появи за кратко в БГ политиката, а после се самоуби ритуално и изчезна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
То е ясно, че СДС не иска пряка демокрация. Те ако зависеше от тях никога нямаше да направят референдум по какъвто и да е въпрос. Да сезират който си искат, референдум ще има. Друг е въпроса, че той няма да бъде валиден. За мен важно е да се проведе референдум, да се види, че българските политици могат да се допитат до този, който ги е избрал. И да се види, че те са слуги на народа, а не народа слуги на тях. Дано и още референдуми има, това е доказателство за гражданско общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още