IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за "Белене" е социологическо проучване на БСП, смятат управляващите

Не е необходимо да плащаме от бюджета за допитването, обясни депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров

10:29 | 15.10.12 г. 2
Референдумът за "Белене" е социологическо проучване на БСП, смятат управляващите

Това, което правим, си е едно социологическо проучване за сметка на бюджета.  Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров по повод на предстоящото допитване за АЕЦ „Белене“, като уточни, че не е необходимо референдумът да се плаща от държавния бюджет.

По тази причина управляващите лансираха идеята референдумът да бъде платен с парите от субсидии, които парламентарно представените партии получават. Сумите трябва да бъдат отпуснати пропорционално, предложиха миналата седмица от ГЕРБ.

Референдумът има значение, но въпросът е манипулируем, заяви още Димитров.

Идеята е популистка, коментира Петър Курумбашев, депутат от БСП, вносители на предложението за провеждане на референдум за строителството на втората атомна централа у нас.

За представителите на „Синята коалиция“ пък референдумът е противоконституционен, а самото допитване трябва да бъде платено от вносителите, коментира новият лидер на сините Емил Кабаиванов. Той изчисли, че средствата, които ще бъдат отделени за провеждането на референдума са почти колкото се отделя за общините за зимното почистване – около 30 млн. лева. 

„Ще настояваме, ако референдум бъде насрочен, свободомислещите и демократичните хора да не участват в него“, категоричен беше Кабаиванов.

Курумбашев обаче го репликира, че управляващите сами са направили референдума непротиворечащ на Конституцията, след като са поискали от Народното събрание да гласува решение за спиране на проекта „Белене“ през март.

Той допълни, че не трябва да бъде редактиран въпросът в допитването и допълни, че има много спекулации относно това как са събирани подписите и имало ли е обяснения, че хората се подписват за „по-евтин ток“, например.

„При мен имаше хора, които ми обясниха, че са против проекта, тогава аз ги призовах да се подпишат и на референдума да гласуват с „не“, заяви още депутатът от левицата.

Депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров каза, че по време на консултациите при президента е била обсъдена нова формулировка на въпроса и според него добър вариант е: "Подкрепяте ли развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности?". Курумбашев обаче се противопостави категорично на тази идея, защото правителството не е спряло развитието на ядрената енергетика по принцип, а АЕЦ "Белене". 

Депутатът от БСП смята още, че ще има ниска активност на референдума, ако той се проведе в края на януари, каквито сигнали вижда той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Няма вид да е протеже на правешкия мазен дебелак, на ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още