IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът може да сезира Конституционния съд за референдума

Липсва консенсус между политическите партии за формулировката на въпроса за допитването, заяви Плевнелиев

17:21 | 15.10.12 г. 3
<p>
	<em>Росен Плевнелиев бе в Пловдив на официалното откриване на&nbsp;осмата годишна среща на кметовете от Националното сдружение на&nbsp;общините.</em> &nbsp;Снимка: БТА</p>

Росен Плевнелиев бе в Пловдив на официалното откриване на осмата годишна среща на кметовете от Националното сдружение на общините.  Снимка: БТА

                                                                                                                 От: Илиян Велков

Президентът Росен Плевнелиев не изключва възможността да сезира Конституционния съд за референдума за АЕЦ "Белене".

По думите му действията и стъпките, които ще предприеме Президентството, ще бъдат обмислени внимателно следващите дни.

Държавният глава посочи, че след приключилите днес консултации с основните политически сили по темата за националното допитване, са останали сериозни съмнения и не е постигнато общо съгласие.

„Някои казват, че имаме противоконституционност, а другите казват, че въпросът така, както е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията”, заяви Плевнелиев. 

По думите му по време на консултациите с политическите партии относно формулирането на въпроса за референдума не се е стигнало до консенсус.

„Смятам, че президентът е пазител на Конституцията и законите в държавата, заклел съм се в тях и в тяхното спазване, от тази гледна точка съзнавам, че това е първият такъв референдум в историята на стараната и затова не трябва да има никакви съмнения, че той ще бъде проведен по законите и Конституцията на страната”, съобщи още президентът. 

В края на миналата седмица Бойко Борисов заяви, че така формулираният въпрос за допитването е противоконституционен, но управляващите ще го подкрепят, за да не спекулира левицата, че ГЕРБ се опитват да манипулират и да спират демокрацията.

Сините призоваха за бойкот на референдума, защото бил противоконституционен. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък днес уточни, че ще изчакат да видят точната формулировка на въпроса и тогава ще решат дали да го атакуват в Конституционния съд.

От БСП пък са категорични, че точно под този въпрос - „Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на нови мощности на площадката на АЕЦ „Белене“, са се подписали 700 хил. българи и той не трябва да бъде променян.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
moderniq
преди 11 години
Е как един Американски секретар решава да зачертне гласовете на 700хил.Е този народ няма как да се оправи така.Има закони които трябва да се спазват и за неща които са от национално значение.Марионетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Тогава какво ще ядат наглите ***? Асвалт не се ядял, надяваха се на вкусните атоми, сигурно им бяха малко братските чернобилски. Но уви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 11 години
Най-после да имаме нормален президент !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още