IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Банките кредитират сектори с бърза възвращаемост, не и генериращи ръст

Голяма част от фирмените кредити финансират дейности като търговия, ремонт и строителство, съобщават икономистите от академията

17:18 | 19.10.12 г. 3
БАН: Банките кредитират сектори с бърза възвращаемост, не и генериращи ръст

Банковите кредити се насочват към сектори с бърза възвращаемост, но не и към високотехнологичните производства и генериращите икономически растеж. Това посочи Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (БАН). 

Той цитира данни, според които към 30% от кредитите се отпускат за търговия и ремонтна дейност, а към строителството са насочени около 18% от кредитите, които банките отпускат на фирмите.

Ако тази тенденция се задържи, скоро няма да излезем от кризата, допълват икономистите от Българската академия на науките. Парите отиват там, където има бърз ефект, но печалбата и работната заплата растат най-бавно.

Според зам.-директора на института проф. Искра Белева най-много се търсят професии, свързани с търговията и услугите – продавачи и консултанти, но това не предполага дългосрочен икономически растеж.

Кредите, отпуснати на фирмите, са над 34 млрд. лева, показват данните на Българската народна банка (БНБ).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
Към Рико - дано да си наистина рико. Дай, боже да си, но няма да е от мисловните ти процеси. Защо даваш диагноза за дългогодишна слепота на БАН? Как ще я докажеш? Кои трудове си чел на БАН, та се произносяш толкова "вещо"? Защо реши, че БАН вчера го е измислила това? Да видим кое е ясно и на децата. Ти как доказваш това явление? Защото много лесно е да говориш наизуст, на база привидното и желаното. Тук има доказателствен анализ. Има и виждания как да се променят нещата. Но няма кой да чува. Нашите политици винаги се смятат за единствено компетентните, а още повече просто не забелязват изводи, които не са им изгодни. Така че ако по инерция се влачиш да хулиш БАН, помисли и върху това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"БАН: Банките кредитират сектори с бърза възвращаемост, не и генериращи ръст"----------------След дългогодишна слепота, и след като стана ясно и на децата, БАН най-накрая забеляза очевидното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Подписвам се с две ръце и два крака под това - нашите банки се ръководят от уплашени хорица с пълномощия, които се боят да използват, за да не си изгубят работицата...и омагьосаният кръг се затваря. Буташ му милиони в ръцете а той, втренчен в стола си, се е гипсирал и не ги иска.Чакайте, тогава, да се оправи бизнес-климатът...ако нямате друга работа, де. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още