IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционната активност се засилва, отчете икономическият министър

Делян Добрев отчете повече чужди инвестиции от началото на годината, статистиката на БНБ обаче показа забавяне на ръста им

16:08 | 26.10.12 г. 4
<p>
	<em>Делян Добрев връчи сертификат Клас А на клиника &quot;Надежда&quot;. Снимка: МИЕТ</em></p>

Делян Добрев връчи сертификат Клас А на клиника "Надежда". Снимка: МИЕТ

Инвестиционната активност в България се засилва, отчете министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Доказателство за добрия инвестиционен климат е нивото на преките чуждестранни инвестиции, смята той.

До септември в страната ни са влезли към 900 млн. евро, спрямо 517 млн. евро за същия период на миналата година, става ясно от съобщение на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Не такава тенденция обаче отбелязва статистиката на БНБ. Според данните за първите осем месеца има забавяне на ръста до 69% на годишна база и преките чуждестранни инвестиции са 873 млн. евро. За сравнение в периода януари – юли ръстът е от 125% на годишна база до 846 млн. евро.

Забавянето е прекалено рязко и в крайна сметка може и да се окаже, че годината отново ще приключи без ръст на преките инвестиции, отбелязват анализатори.

Правителството изготви някои промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се опита да привлече инвеститорите у нас. Проектът предвижда сертификатите за големите инвестиции да бъдат издавани на базата и на новооткритите работни места, например. Законопроектът беше приет на първо четене без дебати в парламента.

„С промените даваме допълнителен стимул за инвеститорите като в определен период, за всеки инвеститор клас А или Б, независимо дали е българска или чуждестранна компания, ще възстановяваме социалните осигуровки от страна за работодателя за период от две години“, коментира преди гласуването икономическият министър Добрев.

През тази година вече са издадени седем сертификата за инвестиции клас А. Последният беше връчен на официална церемония днес (26 октомври).

Със сертификата беше отличена клиника за женско здраве „Надежда“. В изграждането й са вложени 8 млн. лева. От страна на държавата пък е направено пътно платно и тротоар до болницата, за което са платени 200 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
p_trade
преди 11 години
а разходите ти за производство , подизпълнители , труд , строителство ,транспорт материали , данъци осигуровки , такси ...вси4ко това в голяма степен си остава в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Освен това, чуждите инвеститори, ако само се ползват от евтиния труд у нас, и ние да се радваме, че ...НИЕ сме били конкурентоспособни, си е пълен т*шак."Ами ние сами си се оценяваме така като общество. Чуждите инвеститори в общия случай, дори ни оценяват по скъпо от нашите!"....а, за да си генерират и извличат печалби." -То за това се изискват и познания, освен свои хора във властта/с които да си делят откраднатото през обществени поръчки/. Предполагам си чел статистики за това, колко са образовани бизнесмените в БГ. Нямат квалификация да бъдат такива повечето! :D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
За пояснение: Ако генерирам 1 млн печалба и тя остане да се върти в БГ е едно, ако я изнеса-друго. Освен това, чуждите инвеститори, ако само се ползват от евтиния труд у нас, и ние да се радваме, че ...НИЕ сме били конкурентоспособни, си е пълен т*шак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Отдавна чакам българско правителство да стимулира местните, български инвеститори да влагат в индустрия, инфраструктура и т.н. но, нещо все не се случва. Забравят че, инвестициите се правят не само, за да намерят работа на някого, а, за да си генерират и извличат печалби. Следователно, бих аплодирал младия министър в случай, че осезаемо подобрят бизнес климата, че изкарат замразените по депозити и в неизпозвани недвижимости средства и ги вкарат в реалния сектор. Само така осезаемо и трайно ще се придвижим напред, останалото са припеви на късогледи експерти по copy-paste.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още