IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите остават губеща страна при несъстоятелност на работодателя

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за гарантираните вземания на работниците, които облекчаваха режима за изплащане на дължимите обезщетения

13:25 | 14.11.12 г.
Служителите остават губеща страна при несъстоятелност на работодателя

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, предаде БТА.

С измененията, внесени от левицата, се целеше да се гарантират социалните права на работниците при по-специфични случаи на несъстоятелност, при които е налице значително забавяне на процедурата по обявяване в неплатежоспособност и забавяне изплащането на дължимите обезщетения при неплатежоспособност на работодателя.

Законопроектът предвиждаше работниците да могат да ползват права по този закон, при условие че работодателят е осъществявал дейност най-малко 12 месеца преди началната дата на неплатежоспособността, а не 6 месеца, както е сега. Левицата предлагаше още да се увеличи размерът на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца. 

Димчо Михалевски ("Коалиция за България") обясни, че конкретният повод за промените е казусът в ОЦК-Кърджали. Той отбеляза, че по фонда "Гарантиране на вземания на работници и служители" има над 220 милиона лева, инвестирани в държавни ценни книжа. По думите му този фонд е, за да помогне на работниците, а не да крепи фиска.

Михалевски посочи, че немалка част от работниците в комбината са с по девет неизплатени заплати. Той добави, че 
след няколко месеца, когато бъде обявена несъстоятелност на комбината, някои от работниците вече няма да могат да си получат вземанията заради изтичане на 6-месечния срок.

Цвета Караянчева (ГЕРБ) посочи, че предложената промяна няма как да повлияе положително конкретно по случая с ОЦК-Кърджали, защото предприятието не е обявено в несъстоятелност. Към настоящия момент в съда са депозирани две искания за обявяване в несъстоятелност, все още обаче няма решение и служителите нямат право на гарантирано вземане от фонда, обясни тя. По думите й има инвеститор за ОЦК-Кърджали.

Като има инвеститор, той защо не плати възнагражденията на работниците и задълженията на предприятието, попита съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов. Имам чувството, че се мамят хората, коментира той.

Вяра Петрова (ГЕРБ) посочи, че няма разчети как промените ще се отразят върху бюджета на фонда. Тя изрази опасения от бъдещи злоупотреби и източване на фонда чрез умишлени фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още