IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от ОЦК-Кърджали търсят заплатите си по съдебен път*

До две седмици ще бъде обявено името на новия инвеститор в металургичния завод

09:54 | 25.06.12 г.
<p>
	<em>Работниците от ОЦК на протест в София &nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Работниците от ОЦК на протест в София   Снимка: БТА

Над 400 работници от „Оловно-цинковия комбинат“ в Кърджали започват да търсят неизплатените си за пет месеца заплати по съдебен ред. Очаква се днес служителите на предприятието да си извадят изпълнителни листове за дължимите от работодателя възнаграждения, съобщиха от КНСБ.

Вчера беше постигнат пробив в казуса ОЦК, след като стана ясно, че най-голямата банка-кредитор е намерила нов инвеститор за предприятието, който ще получи и „финансово рамо” от нея. 

Не става въпрос за полската компания „Силезия”, за която говореше преди дни икономическият министър Делян Добрев. Името на новия инвеститор обаче ще бъде оповестено в рамките на две седмици, съобщи пред bTV изпълнителният директор на финансовата институция. 

„Има нов инвеститор, когото банката е готова да финансира. Той ще пристигне до 2 седмици в Кърджали. Финансовата институция не желае заводът да бъде закрит и над 400 работници да останат на улицата. Банката иска да си върне 

парите от кредита, даден на Захариев и заради това запорира ипотекираните имущества”, посочи след срещата областният координатор на "Защита" инж. Стефан Атанасов.

На разговорите с банкера е станало ясно още, че управляваната от него институция няма да направи личните потребителски кредити на металурзите изискуеми, а ще ги разсрочи до момента, в който те започнат да получават заплати. Това потвърди и министър Делян Добрев.

Металурзите се срещнаха с ръководството на банката в неделя. От там успокоиха работниците, че няма да преминат към принудително събиране на задълженията и ще спестят наказателните лихви по заемите на комбината.

Производството може да бъде пуснато до няколко седмици.

Инвеститорът в „ОЦК-Кърджали“ трябва да поеме задълженията по управлението на дружеството възможно най-скоро, за да не се прекъсне цикълът на производство, който в някои от инсталациите е непрекъсваем, заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му прекъсването на производствения цикъл би довело до необходимост от допълнителни инвестиции.

Министърът уточни, че инвеститорът в ОЦК-Кърджали ще бъде представен на брифинг на Първа инвестиционна банка. 

* Допълнена към 13.00 часа


Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още