IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от „ОЦК-Кърджали“ отново подновяват протестите

Все още няма яснота за инвеститор в металургичното предприятие, потвърдиха от КНСБ

14:43 | 20.06.12 г. 1
Работниците от „ОЦК-Кърджали“ отново подновяват протестите

От утре работниците от „ОЦК-Кърджали“ подновяват протестите си заради неяснотата по преговорите около новия мениджмънт на металургичното предприятие, съобщиха от централата на КНСБ.

Към момента все още не са ясни резултатите от преговорите между банките-кредитори и собственика на дружеството, водени с посредничеството на министерството на икономиката. От петък и работещите в цеховете, които досега поддържаха в експлоатация машините, ще преустановят работата си. 

Очаква се в понеделник 25 юни всички работници от предприятието да внесат молби до работодателя за извлечения от ведомостите за заплати, които да покажат дължимите до момента брутни трудови възнаграждения и обезщетения. От началото на февруари досега служителите в завода не са получавали възнаграждения, уточняват от КНСБ.

В края на миналата седмица от профсъюза поставиха ултиматум, че подновяват протестите, ако до 20 юни не бъде решен казусът с "Оловно-цинковия комплекс – Кърджали". Утре ще бъдат блокираните централните улици в града.

Преди броени дни министърът на икономиката Делян Добрев официално потвърди, че двама от потенциалните кандидати за инвеститори в дружеството българската компания „Химимпорт" и руският завод „Уралмаш" официално са се оттеглили.

Единственият сериозен инвеститорски интерес засега е на полския консорциум "Силезия" АД, който кандидатства за наемане на част от мощностите за срок от три години.

По повод продължаващото напрежение сред работниците в комбината министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството не е спряло да търси инвеститор за „ОЦК-Кърджали“.

Премиерът посочи, че вече са проведени няколко срещи с потенциални инвеститори, но не назова техните имена. Той подчерта, че проблемът е много сложен, защото ОЦК има над 300 милиона лева задължения. Борисов и допълни: "Въпреки всичко съм оптимист, че ще намерим работещия модел и ще възстановим производството там".

По-късно от КНСБ съобщиха, че част от металурзите от комбината в Кърджали започват работа в "КЦМ 2000" - Пловдив и в "Горубсо-Мадан" АД, като собствениците на предпирятията са осигурили транспорт.
 

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Това е защото си нямат друга работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още