IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК пред договор за мениджмънт със Силезия, с опция за покупка

Дружеството е против процедура по несъстоятелност заради последиците за служители, кредитори и самия мажоритар

15:57 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ОЦК пред договор за мениджмънт със Силезия, с опция за покупка

За подписването на тригодишен договор за мениджмънт с полската Силезия са се разбрали управителните органи на ОЦК и мажоритарния собственик Интертръст холдинг АД, съобщи ОЦК чрез БФБ-София, където се търгуват акциите на оловно-цинковия комплекс в Кърджали. 

Съвместното заседание на Надзорния и Управителния Съвет на ОЦК-АД и Съвета на директорите на Интертръст Холдинг-АД се е провело на 29 май 2012 г. в София.

„Предвид различните позиции на банките кредитори на ОЦК АД, липсата на реален инвеститорски интерес към настоящия момент и отчитайки критичната ситуация, свързана с голямо социално и обществено напрежение, беше взето решение да се пристъпи към финализиране на преговорите с полската икономическа групировка "Силезия", с цел подписване на три годишен договор за мениджмънт. Договорът задължително ще съдържа клаузи, гарантиращи интересите на работниците, служителите и кредиторите на дружеството, както и опция за изкупуване на акциите, притежавани от Интертръст Холдинг - АД в капитала на ОЦК АД“, се казва в съобщението.

Изразено е било единодушно категоричното мнение, че откриването на процедура по несъстоятелност е най-крайната мярка, като се отчитат неблагоприятните последици за работници, служители, кредитори и мажоритарен собственик на ОЦК-АД. От хуманни и социални подбуди това действие следва да бъде предприето само в случай на провал на преговорите. 

„При условие че договор бъде подписан, предварителните разчети за ремонтните и подготвителни дейности по възстановяване на производството трябва да стартират в средата на месец юни тази година“, обявяват от ОЦК.

Интертръст Холдинг АД на практика загуби собствеността си над Горубсо-Мадан, а за другата му голяма инвестиция - ОЦК, има голяма опасност от несъстоятелност. Според някои информации ОЦК дължи над 300 млн. лв. само на банките.

Първа инвестиционна банка пък пристъпи към изпълнение върху друго дружество на Интертръст холдинг АД, а именно - Интер Пайп АД.

ОЦК отчита продажби за едва 2,7 млн. лв. през първото тримесечие на 2012 г. при спад на годишна база с 90%, след като дейността му беше прекратена. Данните са от публикуваният днес отчет. Забавянето в публикацията е с над месец.

Дружеството показва 18 хил. лв. печалба през първата четвърт на 2012 г., спрямо печалба от 134 хил. лв. за същият период на миналата година.

Задълженията на дружеството са за 196,6 млн. лв. към 31 март 2012 г., като от тях 65,3 млн. лв. са текущи задължения.

Според отчета то има текущи активи за 91 млн. лв. (от които 85 млн. лв. са материални запаси), както и имоти, машини, съоръжения и оборудване за 147 млн. лв. Остава въпросът обаче, на каква цена биха били реализирани тези материални запаси и имоти, машини и оборудване, тоест дали са правилно оценени.

Акциите на ОЦК поевтиняват със 74% за последните 12 месеца до 2 лв. за брой и 17 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още