IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската „Силезия” АД остава кандидат №1 за „ОЦК-Кърджали”

Инвеститорите преговарят само за наемане на цинковото производство, съобщиха от КНСБ

12:56 | 19.05.12 г.
<p>
	<em>Протест на работниците от ОЦК-Кърджали&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Протест на работниците от ОЦК-Кърджали  Снимка: БТА

Полската компания "Силезия" не се е отказала от инвестиции в "Оловноцинковия комплекс" в Кърджали, съобщи за Investor.bg председателят на Федерация „Металици” Васил Яначков.

Яначков припомни, че при преговорите се търси сериозен инвеститор, който да развива производството и да подобри общото финансово състояние на дружеството, а не да го нареже за скрап. 

В последните месеци са водени разговори с 5-6 кандидати, но не се стигна до конкретна развръзка заради огромните дългове на комбината към банките-кредитори, поясни синдикалистът. Това е основният проблем, поставен от всички потенциални инвеститори.

Яначков припомни, че сериозни намерения за бизнес в Кърджали имат компаниите, които изпращат експертен екип на място, за да проучат подробно техническото състояние на завода, наличният човешки ресурс, финансовите задължения към момента, възможните пазари за продукцията или предстоящите проекти.

Яначков потвърди, че полската компания „Силезия” АД е кандидат номер едно в преговорите, но поясни, че тя преговаря само за наемане на цинковото производство. Беше потвърден и отказът на индийска компания, която след няколкомесечно проучване, се е оттеглила.

Вчера след среща на премиера Бойко Борисов с председателя на КНСБ  Пламен Димитров изтече информация, че е възможно в преговорите да се включи и българска компания, но не се съобщава официално името й.

На въпрос дали има напредък в преговорите с български инвеститор Яначков отговори, че не е изключено, но подробности се очакват следващата седмица.

Междувременно от КНСБ съобщиха, че банките-кредитори са успели да постигнат споразумение за опрощаване на част от дълга.

По настояване на синдиката тримата гладуващи металурзи от ОЦК-Кърджали са прекратили гладната стачка заради влошеното си здравословно състояние.

В момента се изготвя списък с имената на металурзите, които искат временно да работят в Комбината за цветни метали в Пловдив и в "Горубсо - Мадан". Общо 65 работници са записани за работа в КЦМ, а петима - за "Горубсо".

Васил Яначков обаче има големи резерви дали металурзите реално ще започнат работа в другите две предприятия, защото или трябва някой да бъде уволнен, или да се намаляват заплатите на останалите.

Засега се отлага масовото напускане на работниците от „Оловно-цинковия комплекс”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още