IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от „ОЦК-Кърджали“ плашат с масово напускане на комбината

След отказа на двама от кандидатите да наемат завода се говори за корейска фирма, която е проявила инвеститорски интерес

17:18 | 14.05.12 г.
Работници от „ОЦК-Кърджали“ плашат с масово напускане на комбината

Работниците от „Оловно-цинковия комплекс“ в Кърджали ще започнат да напускат комбината, ако до края на седмицата няма резултати от преговорите за нов инвеститор, съобщиха от КНСБ.

Днес работниците са били убедени от областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и от ръководството на завода да изчакат с напускането, докато не приключат преговорите с нопоявил се нов инвеститор.

След като миналата седмица стана ясно, че полският кандидат „Силезия“ АД силно се колебае да участва в по-нататъшни преговори, а руски инвеститор напълно се е отказал, днес изтече информация, че корейска фирма е проявила интерес към завода. 

От синдиката твърдят, че ако няма промяна в посочения срок, ще започнат масово да напускат комбината. Десетки вече са се регистрирали на борсата, разчитайки на средствата като безработни.

Днес металурзите прекратиха блокадите на центъра, но в знак на протест излязоха на палатков лагер краю града. Един от технолозите дори обяви, че започва гладна стачка. Гражданите на Кърджали масово се включват в подписката в подкрепа на работниците.

Пред националното радио министърът на икономиката Делян Добрев обяви днес, че държавата продължава да работи за разрешаване на кязуса. Вече е стартирала процедура от страна на банките за изискуемост на заемите, което поставя предприятието в опасност да обяви несъстоятелност.

По думите на Добрев „ОЦК-Кърджали“ не е "Горубсо Мадан", където държавата имаше механизъм за отнемане на концесията, за да форсира решаването на въпроса. В ОЦК отношенията са търговски между компании и банки, припомни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още