IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се наказателна отговорност за работодатели, длъжници на работниците

Синдикатите потърсиха съдействие от държавата за подвеждане под съдебна отговорност на мениджъри, които не плащат заплати

16:04 | 01.07.11 г. 3
Обсъжда се наказателна отговорност за работодатели, длъжници на работниците

Криминализирането на забавянето и неизплащането на заплатите се обсъжда от работна група към министерството на труда и социалната политика. Въпросът се дискутира и днес, на среща с представители на синдикатите, парламентарната група на ГЕРБ и работодателските организации, съобщи за Investor.bg Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК).

Данев коментира, че ако преминем към криминализиране на трудово-правните отношения, трябва да започнем да строим нови затвори. По думите му, в Европейския съюз се наблюдава точно обратният процес – декриминализиране на трудово-правните отношения, особено за случаи, в които работодателите не изпълняват ангажиментите си по обективни причини (като икономическата криза, например).

Синдикалните организации още от края на миналата и началото на тази година настояват работниците и служителите, чиито работодатели им дължат възнаграждения и осигуровки, да могат с изпълнителен лист да си прибират дължимото, вместо да водят дългогодишни съдебни дела. Исканията на синдикатите се засилиха, след като през февруари прокуратурата върна на Главната инспекция по труда (ГИТ) сигнал за системно неизплащане на заплати в 11 фирми с мотива, че престъпление няма.

Божидар Данев смята, че ако стане възможно работници и служители да си събират неизплатените заплати с изпълнителен лист, то трябва подобна мярка да може да се прилага и срещу държавните институции, които дължат пари на бизнеса.

Изпълнителният председател на БСК допълни, че нормативната уредба в сферата на колективното трудово договаряне е твърде остаряла. На днешната среща е постигнато принципно съгласие да се регламентират извънсъдебните споразумения (арбитраж) при колективни спорове. За целта е необходимо да се промени Законът за уреждане на колективните трудови спорове.

На днешната среща е дискутирано и правото на сдружаване и колективно договаряне на държавните служители, както и на работниците и служителите в малките предприятия. Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) предложи да се разгледа възможността за ратифициране на Конвенция 154 на Международната организация по труда за насърчаване на колективното трудово договаряне.

Участниците в срещата са се обединили около мнението, че България има нужда от промени в трудовото законодателство, за да се намери баланс между интересите на работодатели и работници. Предстоят допълнителни срещи и консултации, така че да се постигне балансирано решение между предложенията на държавата, на синдикатите и на работодателите, поясни Божидар Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 12 години
Да си го нач..а Божидар Данев в мръсната боржуазна уста. Никой неможе да потъпква достойния работнически труд. Затвор и конфискация на личното имущество на всички тарикати работодатели, бизнесмени, предприемачи. И се радвайте на затвора, защото може и да висите по лапите като издевателствате над хората. Помнете 9 септември и треперете гнусна използвачна *** долна провъзгласила себеси за нещо повече от работниците и служителите си. Работодателя е един от работниците когото те са издигнали за ръководител, защото му вярват и уважават заради човешките му качества. А не тариката който се *** с работниците си и се държи надменно и високомерно в случай и презрително. Долна *** дано социалистическата революция затрие всички ви. И заживеем в един по-равен и достоен свят. Да живеят синдикатите и социализма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Чудесна новина! Ще ни приближи значително към цивилизованите държави! Що се отнася до фирмите, които се смятат за ощетени от държавата, то трябва да им се припомни, че краденето на бюджета през обществени поръчки би трябвало да си има своите граници! Работниците не са им криви, че са си правили сметките без кръчмар.:)))).. ..Нека не забравят, че държавата е на всички ни! Думата имат и останалите граждани и те си я дадоха с избора на това правителство! ...Необходим ни е също добър закон за фалита на физическите лица. И то колкото по скоро толкова по добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
А кога ще има наказателна отговорност за държавата, която не плаща задълженията си към частните фирми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още