IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се въвеждането на термина "бащинство" в трудовото законодателство

Мярката е залегнала в проекта на националния план за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2013 г.

16:11 | 04.12.12 г.
Планира се въвеждането на термина "бащинство" в трудовото законодателство

През следващата година понятията „родителска грижа“, „родителски отпуск“, „майчинство“ и "бащинство“ се планира да бъдат въведени в трудовото законодателство.

Това е залегнало в проекта на националния план за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2013 г., който е предложен за обществено обсъждане на сайта за обществени консултации.

Новите термини ще бъдат въведени с поправки в Кодекса на труда, Кодекса за социалното осигуряване и подзаконовите нормативни актове. С въвеждането им държавата ще цели да бъде променен „стереотипният начин на мислене за социалната роля на мъжа и жената при отглеждането на дете“, посочва се в проектодокумента.

Предвижда се също така, ако се осъществят горните нормативни промени, да бъде преименуван фонда „Общо заболяване и майчинство“ на „Общо заболяване и родителски грижи“.

Синдикатите пък ще трябва да организират информационна кампания, свързана с проблемите на работещите и техните семейства.

Планира се през следващата година да бъде създадена междуведомствена работна група, която да разработи план за действие, с който да се изпълнят препоръките на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените.

Припомняме, че през лятото Женският комитет отправи повече от 50 препоръки към България във връзка с опазването на правата на жените, като основно се искат законодателни промени.

Още през 2009 г. комитетът изпрати протестна нота до България, тъй като страната ни в продължение на над десетилетие не е изпращала доклади за състоянието на правата на жените до международната организация.

Агенцията за малки и средни предприятия се предвижда да направи анализ на женското предприемачество.

Догодина ще бъдат отделени и 8 млн. лева по линия на програмата за развитие на човешките ресурси, с които да се финансира назначаването на детегледачи. По линия на Закона за насърчаване на заетостта социалното министерство ще трябва да провежда политики, с които да се насърчават работодателите да наемат самотни родители, майки и осиновителки на деца до 5-годишна възраст.

В плана е залегнала и идеята за дефеминизирането на учителската професия и привличането на повече мъже-учители. Предвижда се също така разработването на различни политики, с които да се насърчава равното кариерно развитие на мъжете и жените в държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още