fallback

Ливади, пасища и морени на Витоша незаконно са станали ски писти*

Уволнен е чиновник от агенцията по горите, след като в противоречие със закона е променен начинът на трайно ползване на терените

15:01 | 12.12.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Нов скандал се завихри около ски пистите на Витоша дни преди откриването на ски сезона 2012 – 2013 г. Оказа се, че агенцията по горите е променила начина на трайно ползване на ливади, пасища и морени като ски писти в нарушение на няколко закона чрез промяна в базите данни за собствеността (картата на възстановената собственост), алармираха от коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитната организация е научила за промяната на ползването на терените още преди 2 седмици, поясни за Investor.bg Тома Белев, бивш директор на природен парк „Витоша“. Още тогава са били проведени разговори с представители на агенцията и е била поискана среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Наложило се е обаче екоорганизацията да алармира и премиера, тъй като и агенцията, и земеделското министерство са защитавали решението. В последствие обаче Найденов е извършил проверка, в резултат на която вчера е бил уволнен началник на отдел в дирекция "Инвентаризация и промени в горските територии" в Изпълнителната агенция по горите Георги Котарев.

Самият Найденов обясни, че уволнението на Котарев е свързано с „цялостното напрежение около работата на отдела", а не с конкретния казус с променения начин на трайно ползване на терените на Витоша.

И земеделският министър, и премиерът са обещали да се върне старият начин на трайно ползване на земите, но не са се ангажирали с конкретни срокове, поясни Тома Белев.

Не е известно и точно каква площ от Витоша е засегната от промяната.

Белев обясни също така, че заради действията на агенцията по горите България е застрашена от нови европейски наказателни процедури. Той припомни, че Еврокомисията вече разследва страната ни заради промяната на начина на трайно ползване на ливади и пасища без екооценка и превръщането им в обработваеми земи.

Експертът допълни също така, че през следващата седмица ще се проведе експертна среща във връзка с разширените транспортни сервитути на дигите край Дунав. С промяна в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) беше многократно разширен сервитутът на дигите от самите съоръжения до самата река. Това застрашава от изсичане горите, които предпазват брега от ерозия, както и огромни защитени зони.

Ски училищата на Витоша – потърпевшите от промяната

Школите са имали проблем да наемат терените, които обичайно ползват през зимния сезон, тъй като интересите им се припокривали с интересите на „Витоша ски“ - операторът на лифтовете над София, обясни за Investor.bg Аспарух Мачирски, председател на Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища“, което представлява 8 ски училища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
fallback