IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поправката "Витоша ски" засега отпада от Закона за горите

Новите текстове влизат за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие в четвъртък

14:26 | 03.07.12 г.
<p>
	Земеделският министър Мирослав Найденов се включи активно в днешната дискусия&nbsp;.&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Земеделският министър Мирослав Найденов се включи активно в днешната дискусия .   Снимка: БТА

След днешните оспорвани дебати по спорните текстове в закона за горите, свързани с процедурата по промяната на предназначението на горите при изграждане на ски писти, беше решено спорният параграф 5 да отпадне от закона до намирането на консенсус.

Още в четвъртък ресорната земеделска комисия ще започне да разглежда закона, но само по промените, за които има постигнат консенсус. Прие се предложението на Коалиция "За да остане природа в България" промяната на предназначение да не се изисква за съществуващи лифтове, които са приети за т. нар. търпими строежи. Това ще позволи да започне ремонтът на съоръженията на Витоша.

По време на днешните дискусии спорещите страни изложиха своите позиции по основните дискутирани текстове, свързани с учредяването на право на строеж без промяна на предназначението на горските терени. Кръглата маса беше организира от земеделската комисия в парламента и на нея присъстваха представители на гражданските и природозащитни организации, инвеститорите в ски туризма, експерти.

Председателят на организацията „Природата за хората и регионите” Филип Цанов, който упорито застъпваше тезата, че строителството на ски съоръжения трябва да става без задължителните процедури за смяна на предназначението на земята, днес отстъпи крачка назад, като подкрепи предложението на бившия зам.-министър на земеделието Георги Костов това строителство да става с промяна на предназначението на горите около „стъпките” за стълбовете на лифтовете, като ски пистите не бъдат изключвани като територии от горския фонд.

Тома Белев от международната екологична организация WWF отговори, че не може да се съгласи с това предложение, защото то спестява на инвеститорите в ски съоръжения милиони от такси за промяна на предназначението на горските терени и може да се изтълкува като нерегламентирана държавна помощ.

В отговор земеделският министър Мирослав Найденов изрази готовност, ако спорещите страни стигнат до консенсус, държавата да изпрати нотификация до Европейската комисия за секторна държавна помощ.

От екоорганизациите обаче припомниха, че вече са направили компромисно предложение, което да улесни подмяната на съществуващите ски съоръжения, но са категорично против право на строеж върху горски и земеделски терени да се учредява без промяна на предназначението на земите и без изключването им от горския фонд.

В края на дискусията екологът Андрей Ковачев изрази готовност екоорганизациите и "Зелените" да се съгласят да бъде намалена таксата за промяна на предназначението на горите, но режимът да остане, за да не се тълкува като държавна помощ.

Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още