IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ обещава да подкрепи в парламента президентското вето върху Закона за горите

Дискусиите по промяната на предназначението на горските терени ще продължат, въпреки че управляващите принципно са приели предложенията на еколозите

14:31 | 18.06.12 г. 4
<p>
	<em>Срещите и дискусиите между представители на екоорганизациите и на властта на експертно ниво ще продължат в следващите месеци. Снимка: БТА</em></p>

Срещите и дискусиите между представители на екоорганизациите и на властта на експертно ниво ще продължат в следващите месеци. Снимка: БТА

Управляващите от ГЕРБ са съгласни да подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите. Това съобщи за Investor.bg Тома Белев от организацията „Зелени Балкани“ след края на днешната експертна среща на еколози и граждански сдружения с представители на властта, която се проведе в Министерския съвет.

Еколозите подчертаха колко важно е това решение за хода на по-нататъшните процедури по преразглеждаенето на Закона за горите, основно на онази част от текстовете, свързани с промяната на предназначението на горите, отваряща врата за безконтролно сторителство в курортите. 

Тома Белев обясни, че на днешната среща представителите на властта в лицето на земеделския министър Мирослав Найденов и председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева принципно са се съгласили с предложението на природозащитниците право на строеж върху горски територии и земеделски земи да се учредява за определен срок само след промяна на предназначението на земите. След изтичането на този срок терените ще се възстановяват на горския фонд, за да не се губи държавната собственост. По този начин земите няма да се прехвърлят на инвеститорите, както предвиждаше спорният текст на чл. 79 от Закона за горите, уточни той.

Белев допълни, че срещите и дискусиите между представители на екоорганизациите и на властта на експертно ниво ще продължат в следващите месеци, за да може да бъде решен проблемът с промяната на предназначението на терените в подзаконови актове. Премиерът Бойко Борисов, който за кратко също е присъствал на срещата, е посочил, че е необходимо да има по-широк дебат по Закона за горите.

След ветото от президента преди новото гласуване на закона в пленарна зала е важно депутатите да постигнат мнозинство, необходимо за връщането на текстовете в парламентарната комисия по земеделие, за да се стигне до подготовката на нов законопроект, коментираха еколозите.

Според Андрей Ковачев от „Зелените“ това ще бъде трудно постижимо, защото или всички депутати от ГЕРБ трябва да отхвърлят закона текст по текст, или това да бъде направено от опозицията. Ковачев обаче посочи, че и сред управляващите, и сред опозицията има депутати, които подкрепят някои от спорните текстове.

Управляващите обаче продължават да поддържат позицията, че конкретни нови текстове от Закона за горите няма да се гледат в Народното събрание, докато не се постигне споразумение между екологичните организации и кметовете, които настояват правителството да не спира инвестиционните проекти в планинските общини. В тази връзка президентът Росен Плевнелиев коментира, че след наложеното вето се дава шанс на всички организации да намерят разрешение на проблемите без да блокират пътища.

По този повод Андрей Ковачев обясни, че еколозите са готови да направят компромис за строителство без промяна на предназначението на горите само за вече съществуващите съоръжения, за да се извърши необходимата им модернизация. Това според него ще реши проблема със старите лифтове на Витоша.

Междувременно днес се проведе втори контрапротест в подкрепа на спорния Закон за горите.

Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути главния път Е-79 в района на с. Пиперево, община Дупница, предаде БТА.

Протестиращите настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обрича на безработица и мизерия.

Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов коментира, че протестите ще продължат, докато парламентът не продължи започнатите промени в Закона за горите.

"Не използвайте ситуацията да трупате политически дивиденти за предстоящите избори", обърнаха се протестиращите и към представителите на всички политически сили.

Същевременно Андрей Ковачев призова гражданските протести срещу лобистките текстове да продължат. Той допълни, че екоорганизациите повече няма да провеждат съвместни пресконференции с представители на властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
drankulka12
преди 11 години
Росен да се вземе в ръце и да направи нещо по-сериозно за горите, защото ако продължават така да се изсичат, нищо чудно да нямаме гори след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
mila jovanovna
преди 11 години
Росен Плевнелиев е президент на държавата на Бойко Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
valeri_mechev
преди 11 години
едно добре режисирано театро от президента и неговия кукловод бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Е те тука направо стана "шах" с пешката! :lol:Не го ли внесе Министерски съвет този проект в Парламента? Не го ли умуваха и току що гласуваха депутатите от ГЕРБ? Нещо не го разбирам този хрисим ентусиазъм и на президент, и на премиер, и на депутати да подкрепят противниците на поправките в закона и да се вслушват в исканията на екоорганизации, чието мнение и протести отсвириха още миналата година!Що ли виделияткакво ли не в България мой нос надушва нещо *** в тази работа? Напр. схема за извиване на ръце и изтръскване на по-съществени "инвестиции" на кръга около Цеко Минев в предизборната борба догодина, че даже "и още нещо"... :lol:Как му отива на Бойко позата: "Скивай какво става, бат' Цеко, с теб съм принципно, ама срещу народа ли да тръгна? То не, че не мога, ама ти кажи - требва ли? Като изгубя изборите заради теб, после от какво ще живея?"Хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още