IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев върна Закона за горите*

"Останахме неразбрани от една част от обществото”, призна земеделският министър Мирослав Найденов

15:46 | 16.06.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев върна Закона за горите*

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето над Закона за горите, съобщиха от президентската институция. Реакцията на държавния глава идва на четвъртия ден от приемането на поправки, срещу които протестираха хиляди.

Ветото ще е на всичките изменения, които бяха приети в сряда от депутатите, а не само на текстовете, срещу които възразяват активистите.

Според държавния глава острата реакция в обществото срещу измененията е оправдана, като по думите му те са направени без необходимия диалог. 

„Надявам се повторното обсъждане на закона да се осъществи в условията на активен диалог между държавните органи, органите на местното самоуправление, гражданското общество и бизнеса“, се казва в мотивите на Плевнелиев. 

Според президентските експерти законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

„Като държавен глава нееднократно съм се обявявал за правила, които създават благоприятна и предвидима среда за икономическо развитие и водят до изграждане на модерна инфраструктура. Трябва да се осигури потенциал на планинските райони да се развиват наравно с другите. Туризмът, и в частност зимният туризъм, е една от малкото възможности за хората от тези райони да имат препитание и да остават по родните си места. Българската природа дава уникалния шанс на страната ни да се превърне в център на ски-туризма в региона, който не бива да се пропилява“, казва Плевнелиев в писмените си мотиви.

Сега топката е у депутатите, които трябва да решат дали да се съобразят или не с мнението на президента. Ако се съгласят с неговото мнение, всички текстове ще отпаднат и ще започне ново обсъждане за измененията. В такъв случай през следващите две седмици законът ще трябва да бъде прегласуван, като за него ще трябва да гласуват минимум 50% от народните представители. 

Ако депутатите не се съобразят с ветото на президента, те не могат да правят корекции само в отделни текстове.

Така само в рамките на два дни президентът налага за втори път вето, след като вчера върна за преразглеждане тестове от промените в Закона за съдебната власт, ден след като премиерът Бойко Борисов призова държавния глава да го стори. 

На извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че оглавяваното от него министерство повече няма да се занимава с този закон и цялата отговорност за него оттук нататък носят депутатите.

"Останахме неразбрани от една част от обществото”, призна Найденов, който продължава да смята че спорният закон е добър.

Той влезе в задочен спор с президента, като на няколко пъти подчерта, че се е надявал законът да спомогне за нови инвестиции в туризма и ски индустрията, но заради протестите на младите хора в София през последните дни е принуден да се откаже от него.

Вчера на среща с активисти премиерът Бойко Борисов заяви, че публикуването на поправките ще бъде забавено, докато се направят корекции в тях, без обаче да поясни как ще стане това. Протестиращите не прекратиха акциите си, отбелязайки, че само вето на държавния глава би могло да спре измененията и те не се отказват от това искане. За днес бяха предвидени протести на Орлов мост в София и на площад Съединение в Пловдив. Засега не е ясно дали те се отменят. 

* Актуализирано в 16,36 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
На кого ли пък го върна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
Нщо се бъркаш, приятел! Борисов НИЩО не е спирал, а РЕЛОКИРАЛ! Знаеш ли какво означава това? След като дискутираме в ИНВЕСТОРА ще приема, че си наясно. Другият мит, е че парите свършвали?!? Кои пари свършват? На Вълканов на Мултигруп, на Васил Божков, на ***, на Цветелина Бориславова? Кои имаш предвид? На българските предприятия, демек монополистите вече не са монополисти ли??? Нещо не разбирам, обясни ми моля те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Kак БСП ще спре плащанията бе, нали няма да има комисионни? Какви ги говориш? Къде е гигантския заем не разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
"....Борисов СПРЯ КРАЖБИТЕ в големите инфраструктурни проекти.Задачата през втория мандат е да СПРЕ КРАЖБИТЕ в общините!...."Хехе, спря кражбите... Я пак! Днес се краде, както никога досега не се е крало. Ако по времето на Костов неприлично беше да си "мистър 10%", днес ГРОБаджиите не се задоволяват с по-малко от 30%. Затова и 8-те "съселски" милиарди се стопиха като ланския сняг. А се творят гребни канали по околовръстното шосе, от пълна некадърност. Затова вече двама възрастни пенсионери са ИЗЯДЕНИ от песове-зверове на свобода из кварталите на София. А парите за "Екоравновесие" - бившето гнездо на мутрата Миро Мършата, "усвоява" парички, без да върши нищо полезно. Нещата вонят за прокурор, ама някой друг път, не сега... В Китай за такива работи щеше да има разстрелян поне един министър и поне един кмет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Монти
преди 11 години
толкова вече нямате подкрепа гербаджиите ,че налазихте всички форуми където знаете и където не . ходи си в. в. Сега да ти набият тиквата а не досаждай тук....Аман от платени драскачи със спуснати заповеди от горе да парират недоволството....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Много си прав. Рестарта би бил мъчителен и продължителен, тъй като раковите образования в цялото ни общество са проникнали дълбоко и във всички "тъкани". Властови постове в общините, а доскоро и във властта се възприемаха и възприемат, като "катапулти" за стартиране на "бизнес" и не рядко като феодални титли/в малките общини/!Не могат да бъдат атакувани всички "фронтове" наведнъж. Безработицата би станала 99.9% и което и да е правителство би паднало. Мутрите ползват работниците си като жив щит, срещу опитите да бъдат подведени под отговорност за престъпленията си! Ако обаче, бъдат атакувани един по един, то тогава винаги има риск, атакуващите да бъдат обвинени в пристрастие и лобистки политики. Така наречените социалисти, все още държат като цяло реалната власт в България и добре го съзнават. Борбата, няма да е лека и ще отнеме десетилетни напъни без гаранции за успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
msimov
преди 11 години
Да Борисов ги спря големите проекти просто, защото съсипа държавата и вече няма пари с които да ги плаща. Ако пари имаше нямаше да се теглят гигантски нови заеми.Дори БСП никога не си е позволявало да се не разплаща за такива големи срокове и в такива размери в каквито го прави Борисов.Една добра дума не може да се каже за Борисов щото всичко което го прави ще ни излезе през носа накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
цитат от днес.бг "Министър-председателят не пропусна да спомене, че гражданите не трябва да се поддават на провокациите криминалните групи на Октопода, Кокаиновите крале, на олигарси и партии с користни политически цели. Борисов обявява, че не приема опитите на опозицията или на деца, снахи и политкомисари на бившето политбюро на БКП да го обвинят в антидемократичност."....Бих формулирал отговора си ТОЧНО така! Ако щат да ме разбират.:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
msimov
преди 11 години
Най-смешното е, че Бащицата Борисов е имал наглостта да заяви публично, че той му бил казал да го върне.Боже Боже тотален срам в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Г-н Найденов, много добре Ви разбра обществото, много добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още