IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Законът за горите трябва да стимулира туризма

300 млн. лева би струвало на България включването в проекта "Южен поток", смята икономическият министър

13:26 | 16.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Законът за горите трябва да стимулира туризма

„Трябва да се дадат възможности да се развива туризмът. Мисля, че законодателството, което в момента се подготвя, дава точно такива възможности за по-активно развитие на туризма", заяви в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

По думите му все по-големият интерес към зимните курорти налага да се помисли за допълнителни стимули в сектора.

На конкретния въпрос дали е „за" спорните промени в Закона за горите и възможностите за отдаване на концесия на горски земи, Добрев отговори, че подкрепя поправките, които биха „стимулирали" туризма, но без това да уврежда околната среда.

„Аз съм за всички промени, които ще дадат възможност нашите курорти да се развиват, защото през последните години зимният туризъм значително настига летния туризъм. Това е много важно, това не може да стане без възможност за развитие, разбира се без да се пренебрегват каквито и да били съображения за опазване на околната среда. Все пак облекчаването на процедурите, облекчаването на лицензионните, регистрационните режими е в положителна посока", каза още Добрев.

По думите му само за миналия зимен сезон има ръст с 15% на туристите. За цялата година се очаква увеличение на туристите с 8%.

Добрев заяви, че има рекорден брой издадени руски визи. Според него тази година туристите от Русия ще бъдат с 20% повече. Ще има и много туристи от Беларус.

Около 300 млн. лева би струвало на България включването в проекта "Южен поток" като собствени средства, заяви oще Делян Добрев. Към момента не е ясно откъде и как страната ще инвестира такива средства и преди да се върви към сключването на едно или друго споразумение, трябва да е ясно откъде ще дойдат парите, за да не се случело като с прекратения проект за АЕЦ "Белене", при който пак нямаше яснота за финансирането, но имаше сключени споразумения. 

Същевременно министърът призна, че страната предпочита тези пари да бъдат инвестирани в други енергийни проекти, а участието в газовата тръба да бъде основно със заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Туризъм да се прави от фирми с неясна офшорна собственост - това е големият номер. А като собственици може да са самият този министър, депутат от НС, знайни и незнайни войни на тихия фронт и т.н. Не с тези урвенски номера. Изяснете собствеността, изяснете на кого точно служите, продажници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Nikodim
преди 11 години
""Законът за горите трябва да стимулира туризма""Кой туризъм? Кажи ясно: не само ски-спорта( който е 3 месеца в годината), а ТУРИЗМА. За Витоша трябва да има специален закон за горите, т.к. Витоша е в непосредствена близост до 2-милионен град. Там нищо не бива да се сече! Да се насърчава ходенето и колоезденето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Ами като издухахте резерва, как да е ясно откъде, бре Делянчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
"Около 300 млн. лева би струвало на България включването в проекта "Южен поток" като собствени средства, заяви oще Делян Добрев. Към момента не е ясно откъде и как страната ще инвестира такива средства..." - тия сега дават на заден и за Южен поток или така ми се струва само?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още