IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанов: В протеста се включиха субекти от криминалния контингент на България

Представители на гражданския протест срещу закона за горите и предприемачи от Банско ще разискват днес по спорните текстове, върху които президентът наложи вето

10:31 | 18.06.12 г. 1
<p>
	<em>Вицепремиерът Цветан Цветанов</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Вицепремиерът Цветан Цветанов        Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призна, че „добрите намерения на еколозите“ по време на проведените граждански протести срещу закона за горите миналата седмица са били опорочени от „субекти, които нямат общо с философията, която се защитава”.

В днешното си интервю за bTV Цветанов обясни, че сред „бременните майки и млади момичета” е имало лица, които са част от криминалния контингент на България.

„Нали не си представяте, че този, който показваше среден пръст и псуваше, това е човекът, който иска да защитава екологичните промени? Че този ще засади онези цветя, които бяха погазени. Това нормално поведение ли е за един демократичен протест”, риторично възкликна Цветанов, визирайки мъжа, който насене побой и над оператора на bTV Иван Филчев.

Коментирайки спорния текст от закона за промяната на предназначението на горите при строеж на писти, по който еколози и управляващи продължават да не намират консунсус, Цветанов  изтъкна, че колегите му в парламента са се постарали да направят много обществени дискусии.

Според Цветанов темата не развълнувала гражданите до момента, в който не била записана като законов текст. В същото време от екологичните организации припомниха нееднократните си срещи, по време на които са получавали обещания от управляващите, че няма да бъдат прокарвани лобистки промени, но в крайна сметка тези обещания не са били изпълнявани.

На въпрос дали би се включил в демонстрация за защита на закона, вицепремиерът Цветанов обясни, че ролята на управляващите е да търсят диалог и да гарантират чуваемост, за да се намери балансът - в тази посока било и наложеното президентско вето.

За успокоение на природозащитниците вътрешният министър сподели разговор с еко колежката си Нона Караджова, която го убедила, че всяко застрояване ще се извършва след оценка по въздействието върху околната среда.

Премиерът Бойко Борисов одобри решението на президента да наложи вето върху закона. След появата и на контрапротести срещу исканията на гражданските организации, беше обявено, че преговорите по закона продължават днес.

Вчера представители на бизнеса от Банско и Разлог организираха контрапротест срещу гражданските организации с мотива, че в сегашния си вид законът подкрепял инвестиционните проекти в курортите, което от своя страна било от полза на местния бизнес. Така формулирани, аргументите на местните хора не издържат на основното искане на гражданското движение законът да не прокарва лобистки текстове, обслужващи определени бизнесмени.

Представителите на всички засегнати страни продължават диалога по спорните текстове от закона, като срещата е насрочена за 10 часа днес в Министерския съвет, съобщиха от гражданските организации. От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има повторно обсъждане на закона в парламента, докато не се постигне стопроцентов консенсус по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Костадин
преди 11 години
Сигурно Цецо има в предвид изпратените провокатори преди и днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още