IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои сериозен дебат за сближаване на позициите по закона за горите

Всеки момент парламентарната комисия по земеделие ще подготви нов доклад по върнатия от президента Закон за горите

11:37 | 19.06.12 г. 2
Предстои сериозен дебат за сближаване на позициите по закона за горите

Веселина Кавръкова от международната екологична организация WWF призова за диалог с инвеститорите, които твърдят, че са засегнати от оттеглянето на Закона за горите. Днес представителите на природозащитните и граждански организациии дадоха извънредна пресконференция по повод разногласията, възникнали между тях и представителите на бизнеса от планинските курорти след наложеното върху закона вето.  

Кавръкова настоя за необходимостта на този дебат, за да се изясни точно кои инвестиционни намерения се блокират с приемането на исканите от тях законови промени, насочени срещу засторяването в горите.

Според нея законът по никакъв начин не засяга общините в Рила и Пирин, чиито жители протестират в последните дни на главния път Е79. Тя обясни, че каквито и инвестиционни намерения да са планирани на територията на тези общини, те се регулират от законодателството за националните паркове.

На пресконференцията Тома Белев от „Зелени Балкани“ съобщи, че се очаква всеки момент парламентарната комисия по земеделие да подготви доклада си по Закона за горите, върнат от президента Плевнелиев в края на миналата седмица. 

Докладът трябва да бъде разгледан от депутатите, които от своя страна биха приели или отхвърлили президентското вето. Това би станало само ако имат мнозинство от 121 гласа.

По време на експертната среща между представители на управляващите и на екоорганизациите вчера от ГЕРБ обещаха да подкрепят президентското вето върху закона, което означава, че най-вероятно ще започне подготовката на нов законопроект.

Тома Белев допълни, че природозащитните и гражданските организации защитават тезите, които управляващите не приеха в края на миналата година, когато бяха подготвяни поправките в Закона за горите.

Андрей Ралев от сдружение „Диви балкани“ обясни, че законът в никакъв случай няма да подпомогне спорта и ски туризма, ако остане в този вид, защото по-скоро би монополизирал собствеността върху зоните.

Той посочи, че един отбор по ски, който иска да тренира на пистите на „Юлен“ например, трябва да заплати почти 3 000 лева, защото цената за час тренировка е 10 лева. В същото време няма възможност за безплатна тренировка на българските ски състезатели извън отборите, финансирани от „Юлен“.

Александър Динчев от WWF повтори, че гражданското общество и екоорганизациите не са против инвеститорите, а търсят принципни решения на противоречията в Закона за горите с европейското законодателство и конституцията.

Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ допълни, че е важно какви инвеститори искат да стъпят в България. По думите му поправките в закона, които бяха върнати от президента, са направени в услуга на крупни инвеститори, които монополизират туризма и спорта и ги правят достъпни само за определен кръг от хора.

Утре от 18.30 в София ще се проведе шествие, организирано от скиори и сноубордисти, които подкрепят природозащитните организации и настояват за изготвянето на такъв закон за горите, който да опазва природното наследство на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
Да не говорим, че комисията по картелите ТРЯБВА да забрани фирми свързани с 1 или повече лица, стоящи в някакви отношения помежду си да инвестират в 100% от една сфера или бизнес!!! Толкова е просто, само главата на нацията - Борисов мрънка по медиите как 25 години го гонили него. Горкият... Фарс, и това от устата на един мъжага - каратист, футболист и т.н. - хленчене ... жалко е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още